13:54 / 29.04.2018.

Autor: S.M./Hina

Pompeo na Bliskom istoku očitovao čvrst američki stav o Iranu

-

-

Foto: - / -

Pompeo je jučer doputovao u Ryad, prvu postaju na njegovu bliskoistočnom putovanju u okviru kojega će boraviti u zemljama saveznicama Sjedinjenih Država. Nakon Saudijske Arabije treba posjetiti Izrael i Jordan.
Novi američki državni tajnik Mike Pompeo pokazao je čvrsto stajalište svoje države o Iranu nakon razgovora sa saudijskim čelnicima i uoči putovanja u Izrael gdje će također razgovarati o prijetnji predsjednika Trumpa da se povuče iz iranskog nuklearnog sporazuma.

Iran destabilizira čitavu regiju i za razliku od prošle administracije, mi ne zanemarujemo goleme razmjere iranskog terorizma, rekao je Pompeo novinarima uoči odlaska iz Ryada. Rekao je da će Washington nastaviti suradnju s europskim saveznicima kako bi se unijele izmjene u iranski nuklearni dogovor potpisan 2015. No ako se novi dogovor ne postigne, predsjednik (Trump) je rekao da će se iz njega povući, kazao je.

Njegov saudijski kolega Adel al-Jubeir očitovao se za stroži dogovor, napose u vezi s obogaćivanjem uranija i provjerom te zatražio nove sankcije Teheranu zbog njegova programa balističkih projektila i upletanja u unutarnja pitanja zemalja u regiji.

Pompeo je jučer doputovao u Ryad, prvu postaju na njegovu bliskoistočnom putovanju u okviru kojega će boraviti u zemljama saveznicama Sjedinjenih Država. Nakon Saudijske Arabije treba posjetiti Izrael i Jordan.

Čelnik američke diplomacije već je jučer razgovarao s Jubeirom i večerao s prijestolonasljednikom Mohammedom ben Salmanom, a danas ga je primio kralj Salman.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!