07:33 / 02.09.2020.

Autor: D.M./Hina

Pompeo najavio nove poteze protiv kineskih tvrtki

Foto: REUTERS/Kevin Lamarque

Foto: REUTERS/Kevin Lamarque

Foto: - / REUTERS

Američki državni tajnik Mike Pompeo rekao je da se na odnose s Kinom može primijeniti analogija s hladnim ratom.
Američki državni tajnik Mike Pompeo rekao je za Fox Business Network da se na odnose s Kinom može primijeniti analogija s hladnim ratom, ali su izazovi drukčiji jer se, kako kaže "sada nalaze nasuprot zemlji u kojoj živi 1,4 milijarde ljudi".

"Analogija s hladnim ratom može se primijeniti", rekao je Pompeo komentirajući upozorenje koje je prošloga mjeseca iznio kineski diplomat Wang Yi da se mora izbjeći novi hladni rat, misleći pritom na sve veće napetosti između Kine i SAD-a.

- Izazovi su drukčiji, gospodarski, rekao je američki državni tajnik govoreći o potezima koje je povukla Trumpova administracija kako bi ograničila djelovanje kineskih tvrtki poput Huaweija i dodao da se mogu očekivati novi potezi.

- Sada ćete vidjeti šira nastojanja. Mislim da će predstojećih dana i tjedana vidjeti da se SAD time vrlo ozbiljno bavi, na korist američke ekonomije, najavio je Pompeo. Dodao je i kako se nada da će svi kulturni centri kineskoga Konfucijeva instituta u kampusima američkih sveučilišta biti zatvoreni do kraja godine.

Insitute koje financira kineska vlada optužio je da na američkim sveučilištima "vrbuju špijune" i dodao kako misli da je to tim ustanovama jasno. Američki diplomat za istočnu Aziju David Stilwell rekao je tada da deseci Konfucijevih instituta neće biti izbačeni iz američkih kampusa, ali da bi američka sveučilišta trebala "dobro provjeriti" što oni rade u kampusima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!