13:38 / 31.01.2020.

Autor: I.D./HINA

Pompeo obećao poduprijeti Ukrajinu

Foto: REUTERS

Foto: REUTERS

Foto: - / REUTERS

Ukrajina je bačena u žižu zbivanja uslijed političke bitke u Washingtonu prošle godine, s obzirom na to da se Trump suočio s optužbama da je prisilio Zelenskija da istraži sina Joea Bidena, rivala iz redova demokrata.
Američki državni tajnik Mike Pompeo naglasio je podršku Washingtona tijekom posjeta Kijevu u petak, dok SAD i Ukrajina traže način da izglade odnose poljuljane procesom opoziva predsjednika Donalda Trumpa.

Ukrajina je bačena u žižu zbivanja uslijed političke bitke u Washingtonu prošle godine, s obzirom na to da se predsjednik Trump suočio s optužbama da je prisilio ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija da istraži sina Joea Bidena, rivala iz redova demokrata.

Pompeo je najvažniji američki dužnosnik koji je posjetio Ukrajinu otkad je počeo proces opoziva, dok se njegov posjet događa u trenutku raspleta priče o Trumpovu opozivu.

- Pompeo je uvjerio Ukrajinu da ima punu podršku SAD-a u zaustavljanju ruske agresije i obnavljanja ukrajinske suverenosti i teritorijalnog integriteta u cijelosti, rečeno je u ukrajinskom priopćenju poslije sastanka Pompea s ukrajinskim ministrom vanjskih poslova, Vadimom Pristajkom.

Ukrajina računa na Washington po pitanju diplomatske podrške i vojne pomoći u kupnji Javelin protutenkovskih raketa i druge opreme za borbe s Rusima koje su do sada odnijele 13 000 života.

Trump odbija priznati da je učinio išta loše, a proces opoziva nazvao je lovom na vještice. Zelenskij je zanijekao da ga je Trump prisilio da pokrene istragu te kaže da je Ukrajina umorna od sage o procesu opoziva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!