07:32 / 03.05.2020.

Autor: I.Z./HRT/Hina

Pompeo: Sjeverna Koreja je vjerojatno "slučajno" pucala preko granice

Foto: Tyrone Siu/Reuters, arhiva

Foto: Tyrone Siu/Reuters, arhiva

Foto: - / REUTERS

Sjeverna i Južna Koreja razmijenile su u nedjelju rano ujutro vatru u blizini južnokorejske stražarske postaje.
Američki državni tajnik Mike Pompeo rekao je da su sjevernokorejski vojnici vjerojatno slučajno pucali prema južnokorejskoj postaji na granici, nakon čega je južnokorejska vojska uzvratila vatru.

Sjevernokorejske i južnokorejske postrojbe razmjenile su vatru u graničnom području, čime su podignute tenzije na Korejskom poluotoku dan nakon što su sjevernokorejski državni mediji objavili da je Kim Jong Un posjetio tvornicu, što je prvo izvješće o njegovom pojavljivanju u javnosti nakon 11. travnja.

Južna Koreja uzvratila je na pucnjeve sa sjevernokorejske strane, ali nije bilo ozlijeđenih.

- Mislimo da je to slučajno. Južnokorejci su uzvratili. Za sada možemo reći da nije bilo gubitaka na nijednoj strani, kazao je Pompeo za ABC.

Pompeo je odbio komentirati ima li podatke o zdravstvenom stanju Kima, ali je komentirao Kimovo pojavljivanje u javnosti, na temelju snimke objavljene na sjevernokorejskoj državnoj televiziji.

- Čini se da je čelnik Kim živ i zdrav, kazao je.

- Znamo da je bilo dužih perioda u kojima je čelnik Kim izbivao iz javnosti, tako da nije riječ o presedanu, dodao je.

Pitanja o zdravstvenom stanju Kim Jong Una zaredala su nakon što se nije pojavio na proslavi 15. travnja kada se obilježava rođendan osnivača režima Kim Il Sunga, njegova djeda.

Choi Kang, potpredsjednik seulskog Instituta Asan za političke studije, tvrdi da je ta sjevernokorejska provokacija planirana kako bi se pokazalo da je Kim i dalje na čelu vojske.

- Jučer je pokušao pokazati da je potpuno zdrav, a danas utišati sva nagađanja da ne kontrolira vojsku u potpunosti, dodao je.

Trump objavio da mu je drago što je Kim Jong Un dobro

Američki predsjednik Donald Trump jučer je reagirao na izvještaje o ponovnom pojavljivanju sjevernokorejskog lidera Kim Jong Una tvitom u kojem je istaknuo da mu je drago "da se vratio i da je dobro".

Pitanja o zdravstvenom stanju Kim Jong Una zaredala su nakon što se nije pojavio na proslavi 15. travnja kada se obilježava rođendan osnivača režima Kim Il Sunga, njegova djeda.

Prvi je o zdravlju Kim Jong Una 21. travnja počeo nagađati Daily NK, internetski medij u kojemu uglavnom pišu Sjevernokorejci koji su pobjegli iz zemlje.

Trump ranije nije htio komentirati informacije sjevernokorejske novinske agencije.

Zdravlje sjevernokorejskog čelnika je dobro čuvana državna tajna u toj zemlji koja je zatvorena prema svijetu i gdje medijske slobode ne postoje.

Južnokorejski dužnosnik: Kim Jong Un nije bio na operaciji

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un nije bio na operaciji tijekom gotovo tri tjedna izbivanja iz javnog života, objavio je južnokorejski dužnosnik, na dan kad su dvije Koreje razmijenile vatru u demilitariziranoj zoni koja ih razdvaja.

Dužnosnik južnokorejske vlade rekao je kako su izvješća o tome da je Kim bio na operaciji neistinita, ne otkrivši pozadinu te tvrdnje.

- Naša procjena je da Kim nije bio na operaciji, rekao je pod uvjetom anonimnosti. Odbacio je i medijske napise da je Kim bio na manjem medicinskom zahvatu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!