11:01 / 06.10.2020.

Autor: V.K./Hina

Pompeo u Tokiju traži podršku saveznica protiv Kine

Foto: Eugene Hoshiko/Pool via REUTERS

Foto: Eugene Hoshiko/Pool via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Američki državni tajnik Pompeo posjetio je Tokio gdje se susreo s čelnicima Japana, Australije i Indije, u pokušaju da osigura podršku u suprotstavljanju, po ocjeni Washingtona, opasnom regionalnom utjecaju Kine.
Američki državni tajnik Mike Pompeo posjetio je Tokio gdje se susreo s čelnicima Japana, Australije i Indije, u pokušaju da osigura podršku u suprotstavljanju, po ocjeni Washingtona, opasnom i sve jačem regionalnom utjecaju Kine.

Azijska turneja, koja je trebala uključivati i posjete Mongoliji i Južnoj Koreji, skraćena je nakon što je američki predsjednik Donald Trump objavio da je pozitivan na koronavirus.

To je prvi posjet Pompea istočnoj Aziji od srpnja 2019. i u vrijeme najnižih razina odnosa između SAD-a i Kine u nekoliko desetljeća te nakon što je u sklopu europske turneje posjetio i Hrvatsku.

Jednodnevni posjet uključivao je i susret s ministrima vanjskih poslova takozvane skupine Quad koja se sastoji od SAD-a, Australije, Indije i Japana.

Washington želi osigurati podršku azijskih saveznika u suprotstavljanju Pekingu, no analitičari smatraju da susjedi Kine žele izbjeći izravno protivljenje najmnogoljudnijoj svjetskoj državi zbog međusobnih gospodarskih odnosa.

State Department je nakon susreta Pompea s australskom kolegicom Marise Payne priopćio da su razgovarali o zabrinutosti zbog "zloćudne aktivnosti" Kine u regiji. Službeni Peking će vrlo vjerojatno reagirati na takvu formulaciju.
No, u priopćenju australske ministrice uopće se ne spominje Kina.

- Bila je riječ o ljudskim pravima pojedinaca, tržišnim ekonomijama, borbi protiv dezinformacija ili izgradnji otpornosti dobavnih lanaca, naše zajedničke vrijednosti i interesi znače da dijelimo viziju slobodnog, otvorenog i uspješnog područja Indo-Pacifika, napisala je Payne na društvenim mrežama.

Pompeo je pri susretu s japanskim ministrom vanjskih poslova rekao da će novi premijer Yoshihide Suga osnažiti odnose između Washingtona i Tokija. Kina smatra Quad pokušajem da se zaustavi njezin rast.

Regionalni rival

Susret država Quada, što je skraćeno za kvadriterala, vjerojatno neće završiti akcijskim planom, iako će sam skup služiti kao upozorenje Kini i pojačati njezine strahove da bi ta skupina jednom mogla imati formalnu strukturu poput NATO saveza, smatraju stručnjaci.

SAD i Kina, dvije najveće svjetske ekonomije, sukobljene su po nizu pitanja, od kineskog upravljanja pandemijom koronavirusa do nametanja novog sigurnosnog zakona u Hong Kongu i ambicijama Pekinga u Južnom kineskom moru.

Većina azijskih saveznika zadovoljni su čvrstim stavom Washingtona prema Kini, no nisu tako zdušno prihvatili nabijenu retoriku Trumpa i Pompea prema toj državi kako je ne bi previše antagonizirali. Dio problema za američke saveznice u Aziji je njihova trgovinska ovisnost o Kini.

Australija je prošle godine najviše izvozila upravo u tu državu, Japanu je ona druga, a Indiji treća izvozna destinacija, pokazuju podaci Međunarodnog monetarnog fonda.

SAD je objavio da iznimno cijeni Quad kao platformu za osnaživanje solidarnosti s regionalnim saveznicima u suprotstavljanju Kini.

- Nadamo se da će biti važnih objava, važnih postignuća, rekao je Pompeo u SAD-u uoči leta za Tokio, ne najavivši što bi to točno moglo biti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!