22:20 / 16.09.2020.

Autor: I.D./HINA

Pompeo ustraje na ponovnom uvođenju UN-ovih sankcija Iranu

Foto: Nicholas Kamm/Pool via REUTERS

Foto: Nicholas Kamm/Pool via REUTERS

Foto: - / REUTERS

"Sjedinjene Države učinit će ono što uvijek rade. Preuzet će svoj dio odgovornosti. Učinit ću sve potrebno kako bi sankcije bile primijenjene i provedene."
Sjedinjene Države potvrdile su u srijedu, same i protiv sviju, da će UN-ove sankcije Iranu biti ponovo uvedene ovaj vikend i da će ih Washington provesti.

- Sjedinjene Države učinit će ono što uvijek rade. Preuzet će svoj dio odgovornosti, izjavio je američki državni tajnik Mike Pompeo na konferenciji za novinare održanoj u State Departmentu s britanskim kolegom Dominicom Raabom.

- Učinit ću sve potrebno kako bi sankcije bile primijenjene i provedene, dodao je.

Mike Pompeo je 20. kolovoza aktivirao spornu proceduru koja se treba aktivirati mjesec dana poslije, a to znači ovaj vikend, o uspostavi međunarodnih sankcija Teheranu. Te su sankcije bile ukinute 2015. kada je Iran sklopio sa šest svjetski sila Međunarodni sporazum i obvezao se u zamjenu za ukidanje sankcija odreći programa razvoja atomskog oružja.

Gotovo svi ostali članovi Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda ne daju Sjedinjenim Državama pravo korištenja tog mehanizma "snapbacka" uz obrazloženje da su se 2018. jednostrano povukle iz sporazuma o iranskom nuklearnom programu.

Unatoč tom neslaganju i izolaciji, američka diplomacija tvrdi da će sankcije ponovo biti uvedene, posebice embargo o konvencionalnom oružju koji istječe u listopadu.

- UN će provesti sankcije kao i inače, ocijenio je u srijedu Pompeo i rekao da se radi o mjerama proisteklim iz rezolucije Vijeća sigurnosti.

Druge velike sile, uključujući europske saveznike Sjedinjenih Država, oglušile su se i jamčile da se ništa neće promijeniti nakon 20. rujna bez obzira na američke izjave. Dominic Raab pazio je u Washingtonu da ne naglasi te razlike.

U kolovozu je Mike Pompeo optužio Veliku Britaniju, Francusku i Njemačku "da su se svrstale uz ajatolahe", na vlasti u Iranu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!