12:52 / 26.09.2021.

Autor: I.Z./HRT/Hina

'Ponašajte se normalno', poručuje ministar Britancima u redu za gorivo

Neki operatori ograničili su tankiranje

Neki operatori ograničili su tankiranje

Foto: Peter Nicholls / REUTERS

Ministar prometa Grant Shapps pozvao je danas Britance da se ponašaju normalno pri kupnji benzina, poručio im da ima goriva i da se vlada uključila kako bi ublažila nedostatak vozača koji ga dovoze na benzinske postaje.

Proteklih dana stvarali su se dugi redovi vozila na benzinskim postajama. Neki su satima čak čekali da tankiraju svoj automobil nakon što su naftne tvrtke obavijestile da nedostatak vozača uzrokuje prometne poteškoće od rafinerija do benzinskih postaja pa su neki operatori ograničili tankiranje, a drugi zatvorili benzinske postaje.

- Goriva ima u izobilju, nema nestašice goriva u zemlji, rekao je Shapps za Sky News.

- Dakle, najvažnije je zapravo da se ljudi nastave ponašati kao inače i tankiraju svoje automobile kad bi i inače to radili, tada nećete imati redove niti će biti nestašice na pumpi, dodao je. 

Vlada je danas najavila plan za izdavanje privremenih viza za 5000 stranih vozača kamiona.

No, poslovni čelnici upozorili su da je to kratkoročno rješenje koje neće riješiti akutni nedostatak radne snage koji prijeti velikim smetnjama isporuke goriva, ali i maloprodaji uoči Božića.

Shapps je paniku zbog goriva nazvao "proizvedenom situacijom" i za to okrivio udruženje prijevoznika.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!