07:51 / 28.02.2018.

Autor: I.H./Hina

Ponovno otvorena bazilika Svetog groba u Jeruzalemu

Foto: hr.wikipedia.org

Foto: hr.wikipedia.org

Foto: - / -

Bazilika je tri dana bila zatvorena zbog prosvjeda protiv poreznih mjera i novog zakonskog prijedloga o crkvenom dobru.
Bazilika Svetog groba u Jeruzalemu, gdje je prema predaji grob u koji je Krist bio položen, ponovno je otvorena nakon tri dana. Zatvorena je odlukom crkvenih poglavara u Jeruzalemu.

Bazilika je tri dana bila zatvorena zbog prosvjeda protiv poreznih mjera i novog zakonskog prijedloga o crkvenom dobru.

Izraelska vlada potom je objavila da prekida porezne i zakonodavne akcije koje su nagnale crkve da donesu izvanrednu odluku o zatvaranju bazilike Svetog groba, najsvetijeg mjesta za kršćane u Jeruzalemu.

Izraelske gradske vlasti u Jeruzalemu obustavile su ubiranje nedavno uvedenog poreza na nekretnine u posjedu crkava koje nisu bogomolje, navodi se u priopćenju ureda premijera Benjamina Netanyahua. Obustavljen je i rad na izraelskom nacrtu zakona u kojemu crkve vide udar na njihovo pravo vlasništva, dodaje se u priopćenju.

Poglavari Grčke pravoslavne, Armenske i Katoličke crkve, koje su čuvari svetih mjesta u Svetoj Zemlji, u nedjelju su donijeli, kako kažu, neviđenu odluku o zatvaranju Svetog groba.

Kritizirale su odluku izraelskih vlasti u Jeruzalemu koje su im prije nekoliko dana odlučile naplaćivati porez na nekretnine u koje ne ulaze bogomolje i vjerske škole i u kojima se obavlja komercijalna djelatnost koja donosi prihod, primjerice od najma.

Usto se vjerski poglavari bune protiv nacrta izraelskog zakona koji, tvrde, ugrožava njihovo pravo vlasništva u Jeruzalemu te smatraju da izraelske odredbe žele smanjiti broj kršćana u Jeruzalemu. Zatvaranje bazilike Svetog groba kojom upravljaju Grčka pravoslavna crkva, Armenska apostolska i Katolička crkva iznimno je rijetko.

Sveti grob, koji se smatra najsvetijim mjestom kršćanstva, podignut je na mjestu gdje je Isus prema predaji bio razapet i položen u grob prije nego što je uskrsnuo. Stotine tisuća vjernika hodočaste onamo svake godine.

Bazilika je u starom gradu u istočnom Jeruzalemu, palestinskom dijelu Svetoga grada koji je Izrael okupirao prije 50 godina i čiju aneksiju međunarodna zajednica ne priznaje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!