12:44 / 18.10.2018.

Autor: D.D./I.H./HRT

Ponovno pretražen saudijski konzulat

-

-

Foto: - / -

Washington Post, za koji je pisao ubijeni Khashoggi, objavio je njegovu kolumnu koja je poslana tom mediju kada je nesretni novinar već nestao.
Nastavlja se potraga za dokazima u slučaju nestanka novinara Jamala Khashoggija, velikog kritičara saudijskih vlasti. Sumnja se da je ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu, a SAD je od Turske zatražio audiosnimku na kojoj se, navodno, čuju mučenje i ubojstvo novinara. Washington Post u međuvremenu je objavio Khashoggijevu novu kolumnu.

Turski istražitelji noćas su završili i pregled rezidencije saudijskog konzula. Ponovno je pretražen konzulat. I dalje je jedino neslužbeno objavljeno da postoji audiosnimka Khashoggijeve likvidacije.

Ne možemo komentirati brojne medijske napise o ovom slučaju. Što se tiče 15 Saudijaca koji su uključeni u slučaj, došli smo do bitnih informacija. Naša policija i istražitelji uključeni su u istragu i nadam se da će Saudijska Arabija u potpunosti surađivati, rekao je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

Vjerojatan zločin koji se dogodio u saudijskom konzulatu i blaga reakcija američkog predsjednika Trumpa izazvali su zgražanje njegovih političkih protivnika. Vrlo sam zabrinut jer mi se čini da je predsjednik u ljubavnoj vezi s autokratima i to da nalazi izlike prije nego što smo doznali činjenice, tipično je i nanosi nam međunarodnu štetu, rekao je bivši američki potpredsjednik Joe Biden.

Biden je objasnio da SAD može oštrije reagirati, otkazati isporuku oružja Saudijcima. Rekao je da se tim oružjem ionako ubijaju nevini ljudi u intervenciji u Jemenu. Demokratski senatori najavljuju svoje akcije u tom domu, kojim bi se, kao u slučaju Rusije, zaobišlo Trumpovo nedjelovanje.

Washington Post, za koji je pisao ubijeni Khashoggi, objavio je njegovu kolumnu koja je poslana mediju kada je nesretni novinar već nestao. Upozoravao je na prešućivanje slučajeva maltretiranja novinara na Bliskom istoku i da time arapske vlade imaju odriješene ruke za ušutkavanje medija.


Brojna otkazivanja sudjelovanja na gospodarskom summitu u Rijadu

Nakon Khashoggijeva nestanka, broj tvrtki koje otkazuju sudjelovanje na velikoj konferenciji o investicijama sljedećeg tjedna u Rijadu sve je veći, čak i po cijenu rizika da ugroze svoje poslovanje sa Saudijskom Arabijom, a dolazak otkazuju i ministri nekih zemalja, javljaju u četvrtak agencije.

Konferencija naziva "Future Investment Initiative" zakazana je za 23. do 25. listopada i trebala bi poslužiti kao izlog gospodarskih reformi koje je pokrenuo prijestolonasljednik Mohamed bin Salman koji slovi za osobu koja čvrsto drži vlast u svojim rukama.

No uspjeh konferencije sada je, nakon nestanka novinara koji je radio za The Washington Post i za kojeg turski dužnosnici tvrde da je 2. listopada ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu, doveden u pitanje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!