Popis neprijatelja slobode medija

05.07.2021.

11:01

Autor: HRT/Hina/J.L.

Viktor Orban na popisu neprijatelja medija

Viktor Orban na popisu neprijatelja medija

Foto: John Thys / REUTERS

Reporteri bez granica (RSF) prvi put su uvrstili nekog čelnika vlade članice Europske unije na svoj popis "neprijatelja slobode medija" - mađarskog premijera Viktora Orbana.

- Otkako su Viktor Orban i njegova stranka Fidesz došli na vlast 2010., korak po korak su stavljali medije pod svoju kontrolu. Javni mediji centralizirani su u državnom medijskom holdingu MTVA koji uključuje i jedinu mađarsku novinsku agenciju MTI. Regionalni tisak u potpunosti je u vlasništvu poduzetnika koji su prijateljski naklonjeni Orbanu, od ljeta 2017. U jesen 2018., gotovo 500 provladinih medijskih tvrtki spojeno je u holding kako bi se centralno koordiniralo njihovo izvještavanje, priopćio je RSF.

Na listi "neprijatelja slobode medija" nalazi se 37 čelnika država i vlada koji na osobito drastičan način utjelovljuju nemilosrdno suzbijanje slobode tiska.

Novi na listi uz Orbana su brazilski predsjednik Jair Bolsonaro koji je više puta huškao protiv medija i saudijski prijestolonasljednik Mohamed bin Salman.

RSF potonjeg optužuje za zločine protiv čovječnosti, među ostalim i za ubojstvo novinara Jamala Khashoggija.

Čelnica Hong Konga Carrie Lam također je nova na popisu.

- U kineskoj Posebnoj upravnoj regiji su novine Apple Daily, simbol slobode tiska, morale prestati s radom u lipnju, dodaju.

RSF objavljuje svoj popis "neprijatelja slobode medija" od 2001. godine. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!