13:29 / 31.03.2022.

Autor: M.M./Hina/HRT

Poplave u 2021. prouzročile ekonomsku štetu od 82 mlrd dolara

Poplave u 2021. prouzročile ekonomsku štetu od 82 mlrd dolara

Poplave u 2021. prouzročile ekonomsku štetu od 82 mlrd dolara

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Poplave su u 2021. godini stajale globalno gospodarstvo više od 82 milijarde dolara, što predstavlja gotovo trećinu ukupne štete prouzročene prirodnim katastrofama, izvijestio je švicarski osiguravatelj Swiss Re.

- Poplave utječu na gotovo trećinu svjetske populacije, što znači da pogađaju više ljudi od svih ostalih prijetnji, rekao je voditelj odjela za katastrofe u Swiss Reu Martin Bertogg.

U svijetu je u 2021. godini zabilježeno više od 50 teških poplava, često izazvanih ekstremnim oborinama i morskim olujama.

Znanstvenici su dugo ozbljnije poplavljivanje nizinskih obalnih područja pripisivali isključivo podizanju razine mora zbog klimatskih promjena koje izazivaju otapanje leda na polarnim područjima i podižu temperaturu mora, izazivajuši njegovo širenje.

U međuvremenu su otkrili da su na sjeveru Ujedinjenog Kraljevstva jače i češće oluje iznad sjevernog Atlantika od 1960. dovele do ekstremnijih olujnih udara, prema u srijedu objavljenoj studiji objavljenoj u časopisu Nature.

Osim podizanja razine mora, učestale ekstremne olujne poplave izazivaju i snažnije i učestale oluje nad sjevernim Atlantikom od 60-ih godina prošlog stoljeća, utvrdili su autori studije.

Na europskom kopnu mirnije vremenske prilike neutralizirale su utjecaj oluja i podizanja razine mora između 1960. i 2018., pokazalo je istraživanje.

- Većina zemalja polazi od pretpostavke da će vjerojatnost ekstremnih oluja ostati ista i da će njihova jedina posljedica biti podizanje razine mora, rekao je glavni autor istraživanja Francisco Calafat iz Nacionalnog centra za oceanografiju u Ujedinjenom Kraljevstvu.

- Mogle bi zbog toga potcijeniti opasnost poplava, upozorio je.

Ako se ne prilagode sve ozbljnijim rizicima poplava, europske zemlje mogle bi se suočiti s gotovo 1.000 milijardi eura štete godišnje do 2100., prema istraživanju u časopisu Nature Climate Change iz 2018 godine.

Najveća opasnost prijeti Ujedinjenom Kraljevstvu, uz petinu procijenjene štete, pokazalo je istraživanje.

Razumijevanje dinamike oluja "ključno je za obalno planiranje i zaštitu zajednica koje žive u blizini obale", rekao je oceanograf Michalis Vousdoukas iz Europske komisije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!