Poplave u Australiji se pogoršavaju, u Sydneyju tisuće ljudi bježe iz svojih domova

05.07.2022.

08:32

Autor: V.G./Hina/HRT

Sydney

Sydney

Foto: Loren Elliott / Reuters

Olujne kiše nastavile su u utorak padati na istočnoj australskoj obali. U Sydneyju je tisućama građana naređeno da napuste svoje domove nakon što je vodostaj rijeka brzo porastao iznad opasnih razina.


Oko 50.000 stanovnika Novog Južnog Walesa, većina u zapadnim predgrađima Sydneyja, dobilo je naredbu za  evakuaciju ili su upozoreni da bi mogli biti evakuirani, priopćile su vlasti.

U ponedjeljak je takvim uputama bilo obuhvaćeno 30.000 ljudi.

- Ovaj događaj daleko je od završetka, rekao je novinarima premijer Novog Južnog Walesa Dominic Perrottet.

- Gdje god bili, budite oprezni kada se vozite našim cestama. Još uvijek postoje znatni rizici od iznenadnih poplava.

Premijer Anthony Albanese, koji se u utorak vratio u Australiju nakon jednotjednog putovanja Europom, rekao je da će u srijedu obići pogođena područja zajedno s Perrottetom.

Savezna vlada proglasila je stanje prirodne katastrofe pomažući stanovnicima pogođenim poplavama da dobiju hitnu financijsku potporu.

Oluja zbog koje je u tri dana na nekim područjima palo kiše koliko inače padne u godinu dana - vjerojatno će popustiti u Sydneyju od utorka, objavio je Državni meteorološki zavod (BoM).

Ali rizik od poplava mogao bi biti aktualan još cijeli tjedan jer je većina riječnih sljevova bila blizu maksimalnog kapaciteta i prije ovih poplava.

U nekim je regijama od subote palo 800 mm kiše. Prosječna godišnja količina oborina u Australiji je oko 500 mm.

Na nekoliko poplavljenih mjesta predviđa se i da bi mogli puhati vjetrovi i do 90 km na sat, što povećava rizik od pada drveća i dalekovoda.

Velike poplave pogodile su i Windsor na zapadu Sydneyja, što je treća i najteža poplava ove godine na tom području, prema Meteorološkom uredu.

Snimke na društvenim mrežama pokazale su potopljene ceste i mostove te ekipe za hitne slučajeve kako spašavaju ljude iz vozila.

Nigel Myron, stanovnik Windsora, rekao je da je pripremio čamac na napuhavanje za eventualnu evakuaciju. 

- Na kraju dana što možete učiniti? Što je tu je, poplave dođu i prođu, a mi obnavljamo, rekao je Myron za televiziju ABC.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!