09:53 / 23.06.2020.

Autor: M.M./Hina

Poplave u BiH i Srbiji, proglašeno izvanredno stanje

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Najteže je stanje u Tuzlanskoj županiji zbog kiše koja pada nekoliko dana.
U izlijevanju više rijeka i bujičnih potoka tijekom jučerašnjeg dana i noći poplavljeno je više od 100 obiteljskih kuća i drugih objekata, a u šest općina na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine proglašeno je stanje prirodne nepogode.

Najteže je stanje u Tuzlanskoj županiji zbog kiše koja pada nekoliko dana. Uz poplave više od stotinu obiteljskih domova, aktivirana su i klizišta.

Zbog poplava u prekidu je bila i magistralna prometnica koja Tuzlu povezuje sa Sarajevom. Kako je izvijestila Bosanskohercegovačka radio televizija, mještani su tijekom noći na kritičnim dijelovima postavljali vreće s pijeskom kako bi zaustavili prodiranje vode preko cesta.

Najkritičnija situacija je kod rudnika mrkog ugljena Đurđevik. Ugroženo je 150 kuća, te je evakuirano šest obitelji.

Nabujala rijeka Gostelja na području općine Živinice uništila je jučer jednu montažnu kuću, potvrdio je direktor Županijske uprave civilne zaštite Tuzlanske županije Zoran Jovanović.

Jučer je u popodnevnim satima bujica odnijela stari most na rijeci Janji kod Bijeljine.

Meteorolozi za danas najavljuju postupan prekid padalina.

Poplave su i u Srbiji. U sedam općina proglašena je izvanredna situacija i evakuirano stanovništvo, prenosi B92.

Načelnik Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice i civilnu zaštitu Goran Nikolić izjavio je da je najkritičnije stanje u Ljuboviji i Guči.

U Ljuboviji je jučer srušen jedan most, a postoji opasnost da bujica odnese i drugi most. U Guči je poplavljeno 80 kuća.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!