Popović: Glasanje iseljeništva moglo bi biti presudno za Đukanovića

02.04.2023.

10:58

Autor: HRT/S.M.

Petar Popović s Fakulteta političkih znanosti

Petar Popović s Fakulteta političkih znanosti

Foto: HRT/Marko Markovic / HTV/CROPIX

Okolnosti u kojima se događaju predsjednički izbori u Crnoj Gori, program kandidata i moguće posljedice jednog ili drugog izbora unutar Crne Gore, ali i na vanjskopolitičkom planu analizirao je za HTV Petar Popović s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu. 

Predsjednički izbori u Crnoj Gori prolaze poprilično mirno, kazao je Popović i dodao da je vjerojatno razlog i to što Andrija Mandić, koji je proglašen četničkim vojvodom, nije ušao u drugi krug izbora. Stoga su, kaže Popović, radikalizacije i tenzije dosta smanjene. 

Govoreći o glasačkoj demografiji kazao je da su do ovih izbora postojale standardne podjele - sela i ruralna područja držali su Demokratski front i prosrpske stranke, a gradove uglavnom Demokratska partija socijalista. 

- Međutim situacija se promijenila. Bošnjačka stranka se podijelila iznutra na one koji su više skloni Đukanoviću i one koji to nisu. Uglavnom je ta stranka dominantna na sjeveru. Što se tiče gradova Milatović i "Pokret Europa sad!" napravili su ondje veliku promjenu. Podgorica, koja je bila uporište Mila Đukanovića, izgubljena je sad za njega i Milatović je tamo dobio prenost, kazao je među ostalim Popović.

Popović: Došlo je do zasićenja politike proteklih 30 godina, ali i zasićenja prosrpskom opcijom


Ono što definira Đukanovićevo prisustvo na političkoj sceni Crne Gore u tri desetljeća je to što je obnovio crnogorsku državnost i neovisnost izgubljenu 1918. godine, smatra Popović. 

- U Crnoj Gori, koja je država podjela, došlo je do jednog zasićenja politikom stranke i čovjeka na vlasti u 30 godina. Došlo je i do zasićenja prosrpskom opcijom, dakle Demokratskim frontom i Andrijom Mandićem. Kada pogledate te podjele koje su duboke, nacionalne, ideološke, geopolitičke - ovdje se sada formira nova podjela, a to je podjela za staro i novo. I tu je iskočila opcija Milatovića. Treba reći, oni jesu usko vezani za Srpsku pravoslavnu crkvu, ali na terenu u javnom mnijenju to je jedna osvježavajuća opcija, kazao je Popović i dodao da je bilo dosta i suverenistički orijentiranih Crnogoraca koji su glasali za tu opciju.

Veliko je pitanje kako će glasati iseljeništvo. Ono je tradicionalno naklonjeno Đukanoviću, međutim, oni su apstinirali na izborima. To bi eventualno moglo presuditi u korist Đukanovića da dobije ove izbore večeras, istaknuo je Popović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!