Popović: U Crnoj Gori napeto stanje, zemlja pred ekonomskim kolapsom

10.01.2023.

11:13

Autor: T.V./HRT

Zgrade crnogorskog parlamenta i Vlade u Podgorici

Zgrade crnogorskog parlamenta i Vlade u Podgorici

Foto: - / Shutterstock

Crna Gora i dalje je u "ustavnoj krizi" nakon što je četvero od ukupno sedmero ustavnih sudaca otišlo u mirovinu. Zastupnici u parlamentu i dalje se ne mogu dogovoriti o izboru novih. Bez ustavnog suda nemoguće je ocijeniti ustavnost zakona i ne mogu se održati izvanredni parlamentarni izbori.

Crna Gora snažno je polarizirana, zbog čega postaje ozbiljna prijetnja sigurnosti i miru u regiji. Prosrpska politika i utjecaj ruskih interesa gotovo se ne skrivaju u toj državi koja je zbog političke krize zaustavila i približavanje Europskoj uniji.

- Kriza u Crnoj Gori, permanentna nestabilnost, odvajanje Crne Gore od njezinog europskog puta je instalirano iz Beograda i Moskve. U ovome trenutku postoji jedna blokada sistema - ustavni sud ne funkcionira, vlada je u ostavci, ne mogu se dogovoriti oko bilo kojeg problema koji pritiska Crnu Goru u raznim područjima, rekao je Milorad Popović, crnogorski književnik i politički aktivist, gostujući u emisiji Studio 4.

Kaže da je Crna Gora pred bankrotom.

- Zemlja je pred ekonomskim kolapsom, vlast se zadužuje po kamatnim stopama od 7,5 posto što znači da je zemlja pred bankrotom, ističe Popović.

U zemlji vlada napeto stanje.

- Vlada jedno vrlo napeto stanje, vlast svim silama pokušava da marginalizira proeuropske snage. O situaciji dovoljno govori podatak da je predsjednik Odbora za sigurnost u crnogorskom parlamentu čovjek koji je prvostupanjski osuđen na pet godina zbog pokušaja terorizma, a da je njegov tužilac u zatvoru zbog navodne suradnje s mafijom. To govori samo o sebi, poručio je Milorad Popović. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!