12:12 / 20.08.2020.

Autor: Sanja Gvozdanović/Podnevni dnevnik/HRT

Porast oboljelih koronavirusom u europskim zemljama

REUTERS/Vincent West

REUTERS/Vincent West

Foto: - / REUTERS

Španjolska ima najviše novih slučajeva zaraze u posljednja dva tjedna u zapadnoj Europi i najveći broj na 100 tisuća stanovnika.
U svijetu je više od 22 milijuna zaraženih koronavirusom, a 800 tisuća je preminulo. Najgore je i dalje u SAD-u, Brazilu i Indiji, a novi veći porast bilježe i europske zemlje - Francuska, Španjolska i Njemačka.

Uvelike različit pristup u borbi protiv koronavirusne bolesti u odnosu na većinu europskih zemalja Švedskoj nije donio očekivane gospodarske rezultate. BDP je u toj zemlji u drugom tromjesečju pao za 8,2 posto u odnosu na isto razdoblje lani. To je najveći pad u jednom tromjesečju u posljednjih 30 godina.

Ograničena mogućnost putovanja spriječila je mnoge Šveđane da godišnji odmor provedu izvan zemlje pa se to pokazalo dobrom prilikom za domaći turistički sektor.

- Ljeto još nije gotovo, ali imamo rast prometa od možda 40 ili 50 posto u odnosu na prošlu godinu koja je također bila veoma dobra. Nismo to očekivali - kaže Anton Lindell, iznajmljivač kajaka u Stockholmu.

U Švedskoj su od posljedica bolesti Covid-19 do sada umrle 5 802 osobe. To je mnogo više nego u ostalim nordijskim zemljama, ali manje u odnosu na neke europske države koje su širenje zaraze nastojale spriječiti veoma restriktivnim mjerama. U Švedskoj je broj teških i smrtnih slučajeva u padu.

- To nam govori da je zatvaranje zbog spuštanja stopa zaraze nije nužno. Za to su nam potrebne održive preporuke i propisi. Nakon jeseni moramo provoditi svoju strategiju veoma striktno. Mislim da mnoge zemlje razmišljaju o tome kako se nositi s jeseni jer su već sve isprobale - smatra Johan Carlson, direktor švedske agencije za javno zdravstvo.

Mnoge europske države - Italija, Njemačka, Španjolska, Francuska... posljednjih dana bilježe znatan porast broja novih slučajeva zaraze koronavirusom. U Španjolskoj, primjerice, jučer rekordan broj novozaraženih od ukidanja karantene krajem lipnja. Ta zemlja ima najviše novih slučajeva zaraze u posljednja dva tjedna u zapadnoj Europi i najveći broj na 100 tisuća stanovnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!