11:40 / 21.03.2021.

Autor: V.G./HRT/Hina

Porast zaraza u Njemačkoj premašio kritičnu točku

Prosvjed protiv korona mjera

Prosvjed protiv korona mjera

Foto: Thilo Schmuelgen / Reuters

Stopa zaraze u tjedan dana u Njemačkoj premašila je kritičnu točku koja je faktor po kojemu vlada određuje hoće li uvoditi strože mjere. 

Broj novih zaraza na 100.000 stanovnika u Njemačkoj proteklog tjedna je narastao na 103,9, objavio je u nedjelju Institut Robert Koch (RKI).

Prekoračenje brojke od 100 često znači da se mjere protiv koronavirusa, koje su ublažene na lokalnoj razini, ponovno postrožuju.

Vlasti u Hamburgu u petak su ponovno uvele strože mjere nakon što je stopa zaraze u tjedan dana prešla 100.

Nacionalna incidencija iznad 100 prvenstveno je simboličnog značaja u ovom trenutku i ne znači automatski nove mjere za cijelu Njemačku.

No o tome će se sigurno razgovarati u ponedjeljak na sastanku kancelarke Angele Merkel i saveznih premijera dok se zemlja bori s ubrzanim trećim valom, sporim cijepljenjem i sve većim zamorom od zatvaranja.

U nedjelju je potvrđeno 13.733 zaraza, gotovo tri tisuće više nego prije tjedan dana.

U protekla 24 sata umrlo je još 99 ljudi, dok ih je 70 umrlo prije tjedan dana.

Od početka pandemije u Njemačkoj je zaraženo 2.659.516 ljudi prema podacima RKI-ja.

Mediji: Njemačka vlada planira produljenje mjera i nakon uskršnjih praznika

Kancelarski ured namjerava produljiti aktualne mjere zatvaranja i nakon uskršnjih praznika, javljaju njemački mediji u nedjelju, pozivajući se na izvore u uredu kancelarke Angele Merkel.

Popis mjera s kojima savezna vlada, tj. kancelarski ured, dolazi na sastanak u ponedjeljak s premijerima saveznih pokrajina ne predviđa otvaranje nego ukazuje na naglo širenje zaraze i eksponencijalnu dinamiku.

Istodobno je saveznim pokrajinama omogućeno uvođenje vremenski ograničenih projekata te testni koncept za pojedine sektore javnog života uz strogo pridržavanje higijenskih mjera i iskorištavanja mogućnosti testiranja.

Osnovni uvjeti za ograničena otvaranja na općinskoj i gradskoj razini su negativni testovi te IT procesi za praćenje kontakata, stoji u nacrtu prijedloga savezne vlade.

Nacrt prijedloga također predviđa putovanja tijekom uskršnjih praznika unutar vlastite savezne pokrajine po principu odmora uz minimum kontakata.

Vlada također predviđa novi paket pomoći za turističku branšu ako epidemiološka situacija ne bude dopuštala otvaranja u tom sektoru preko uskršnjih praznika.

Kancelarka Merkel je nakon sastanka u petak o provođenju cijepljenja u Njemačkoj najavila, s pogledom na sastanak o novim mjerama u ponedjeljak, da će biti potrebno posegnuti za dogovorenim mehanizmom kočnice za nuždu kojom bi bile povučene sve mjere otvaranja.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!