Portugal: Tona kokaina zaplijenjena na jedrilici

02.06.2023.

13:02

Autor: Hina/HRT/T.S.

Jedrilica je plovila Atlantikom iz smjera Latinske Amerike

Jedrilica je plovila Atlantikom iz smjera Latinske Amerike

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Portugalske vlasti zaplijenile su oko tonu kokaina na jedrilici koja je plovila Atlantikom iz smjera Latinske Amerike i uhitile 53-godišnjaka, priopćili su ratna mornarica i pravosudna policija.

- Jedrilica je zaustavljena na otvorenom moru u noći na srijedu, oko 370 km od portugalske obale, rekao je za AFP Artur Vaz, pročelnik odjela pravosudne policije za suzbijanje trgovine drogom, na tiskovnoj konferenciji.

Pošto ga je locirala i zaustavila, policija je pretražila brod i uhitila "jedinog člana posade, 53-godišnjeg stranog državljanina", dodaje se u priopćenju portugalske ratne mornarice.

Jedrilica koja je plovila pod poljskom zastavom, duga oko 16 metara, s Atlantskog oceana je dopraćena u pomorsku bazu Almadu, južno od Lisabona, kamo je stigla u četvrtak ujutro.

Portugalski istražitelji navode da je droga bila namijenjena nekolikim europskim zemljama.

- Možemo potvrditi da trenutno u Europu ulaze velike količine droge, osobito kokaina i hašiša, istaknuo je Artur Vaz. No "kokain se uglavnom doprema u kontejnerima", dodao je.

Operacija Monako je rezultat međunarodne suradnje u kojoj su sudjelovali portugalska pravosudna policija, Državna uprava za obavješćivanje i za carinsku istragu (DNRED) te američka Uprava za suzbijanje narkotika (DEA).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!