10:33 / 15.04.2020.

Autor: Hina/HRT/D.M.

Poruka s Harvarda: Socijalno distanciranje moguće do 2022.

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Foto: - / REUTERS

Koronavirus će se vratiti i ponovo opasno zaprijetiti javnom zdravlju. Covid 19 postat će sezonska bolest, poručuju znanstvenici.
Koronavirus će se vratiti i opasno zaprijetiti javnom zdravlju kad se ukinu mjere socijalnog distanciranja pa će one vjerojatno biti potrebne do 2022., objavili su znanstvenici s Harvarda. Računalna simulacija koju su objavili u časopisu Science predviđa da će Covid-19 postati sezonska bolest i da će transmisija biti ćešća u zimskim mjesecima.

Koronavirus - epidemija iz minute u minutu
Sve o koronavirusu

- Predviđanje da će pandemija završiti ovo ljeto nije u skladu s onim što zasad znamo, rekao je jedan od autora Marc Lipstich. Ali mnogo toga je još nepoznato, uključujući i to kakvu razinu imunološke zaštite imaju oni koji su bolest preboljeli i koliko dugo ona traje, napisali su autori.

S obzirom na mnoge nepoznanice, kako bi procijenili buduće širenje virusa znanstvenici su modelirali različite procjene stečenog imuniteta, koliko će infekcija jenjati u toplijim mjesecima i razine socijalnog distanciranja. Po svim simulacijama, uključujući jednokratno socijalno izoliranje i povremeno socijalno distanciranje, zaraza je ponovo buknula nakon što su ukinute restrikcije.

Uzorak već viđen za pandemije španjolske gripe 1918.

Posebno velik val bolesti vratio se zimi, uzorak koji je već viđen za pandemije španjolske gripe 1918. kada je zaražena četvrtina svjetskog stanovništva, a umrlo je 100 milijuna ljudi. Model je prikazao i posljedice preduge izolacije. Razdoblje od 20 tjedana socijalne izolacije i ekonomskog zatvaranja bio je toliko učinkovit u suzbijanju virusa "da u populaciji nije razvijen gotovo nikakav imunitet", a to je zauzvrat u idućem valu bolesti opet izazvalo preopterećenje odjela intenzivne njege, bolnica i zdravstvenog sustava.

"Virus je došao kako bi ostao"

Jedno je sigurno, virus je došao kako bi ostao. Malo je vjerojatno da će razina kolektivnog imuniteta biti dovoljno rasprostranjena i jaka da Covid 19 'izumre' nakon prvog vala, kao što se dogodilo sa SARS-om 2003. Nekoliko javnozdravstvenih mjera može se poduzeti kako bi se poboljšala prognoza, navode znanstvenici. To uključuje više dijagnostičkog testiranja, rigorozno praćenje kontakata oboljelih, širenje kapaciteta na odjelima intenzivnog liječenja, precizno testiranje na antitijela, pronalaženje učinkovitijih metoda liječenja i najveća nada - cjepivo.- Ne zauzimamo stajalište o prihvatljivosti pojedinog scenarija s obzirom na ekonomski teret koje socijalno distanciranje donosi. Ali naglašavamo potencijalno katastrofalan teret na zdravstveni sustav ako mjere distanciranja budu neučinkovite ili ako ne budu na snazi dovoljno dugo, zaključili su znanstvenici.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!