21:23 / 17.06.2020.

Autor: Dragan Nikolić/Dnevnik 3/IMS/HRT

Posljedice epidemije na Islandu

-

-

Foto: - / -

Island je jedna od zemalja koja se najuspješnije borila protiv nove bolesti i epidemije. No i njih čeka teško razdoblje u kojem će morati oživiti gospodarstvo jer je turizam doživio krah.
Island je jedna od zemalja koja se najuspješnije borila protiv nove bolesti i epidemije. No i njih čeka teško razdoblje u kojem će morati oživiti gospodarstvo. Jer turizam je doživio krah. Otok godišnje posjeti dva i pol milijuna posjetitelja, pa očekuju da će ovogodišnji prihod pasti za čak 80%. I oni su otvorili granicu ovoga tjedna.

Gotovo 30% stranih radnika na Islandu, a većinom je riječ o onima koji za kruh zarađuju u građevinarstvu i turizmu, ostalo je bez posla ili je na neplaćenom dopustu. Oni čine gotovo petinu ukupne radne snage na otoku. Broj bankrotiranih tvrtki zbog ekonomske krize koju je prouzročio koronavirus porastao je ovoga proljeća za 60%, od početka godine Island je zbog besparice napustilo 2000 stranaca.

- Ti ljudi činili su velik udio u zdravoj ekonomiji tijekom nekoliko posljednjih godina, ali su i prvi na udaru kada se stanje pogorša tako nenadano i brzo, kazao je Vidar Thorsteinsson, sindikalni čelnik.

Najteže je pogođen turizam. U ovo doba godine nekoliko stotina turista dnevno uživalo bi u ribolovu te promatranju delfina i kitova. Brodovi agencija koje nude takve ture privezani su u luci u Reykjaviku više od dva mjeseca, mnoge su morale otpustiti sve zaposlene.

- Trebat će najmanje godinu do dvije da se turizam na Islandu oporavi. Sigurno je da ovo ljeto neće biti nimalo sjajno, kaže Hilmar Stefánsson, direktor turističke agencije.

Island je sada povezan sa sedam europskih zračnih luka, prvi let u tzv. novoj normalnosti bio je onaj niskotarifnog Wizz Aira, iz Londona. Ovog i sljedećeg tjedna turisti će se moći testirati besplatno u međunarodnoj zračnoj luci u Reykjaviku. Nakon toga, od 1. srpnja, testiranje će stajati oko 100 eura. Djeca mu se ne moraju podvrgnuti. Rezultati se znaju za oko pet sati, pozitivni slučajevi idu u izolaciju. Tko nije sklon testiranju, mora u dvotjednu islandsku karantenu, osim ako nema negativan test koji je ponio sa sobom prije ukrcaja u avion.

- Trenutačno raspolažemo s brojem onih koji su rezervirali aviokarte za Island. Taj broj manji je od planiranih kapaciteta za testiranje. Naši epidemiolozi smatraju da dnevno možemo testirati oko 2000 ljudi, izjavila  je islandska premijerka Katrin Jakobsdottir.

Istraživanje o procijepljenosti na Islandu pokazalo je kako antitijela na bolest Covid-19 ima samo 0,9% stanovništva. To znači da je iznimno mali broj Islanđana imun na virus uoči očekivanoga drugog vala. Globalno poznata islandska tvrtka s kanadskim kolegama radi na stvaranju antitijela.

- Tijekom istraživanja izoliramo leukocite koji kod pacijenata stvaraju antitijela. Zatim se za umnožavanje antitijela koja stvaraju bijela krvna zrnca koristimo bjelančevinama virusa, rekao je Kari Stefansson, direktor tvrtke Decode genetics.

Na Islandu je još osam zaraženih, s blagim simptomima. Od ukupno 1815 oboljelih, 10 slučajeva završilo je smrću.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!