Posljedice uništenja brane osjete se i na Krimu?

06.06.2023.

13:35

Autor: HRT/B.B.B.

Ilustracija, nepitka voda iz slavine

Ilustracija, nepitka voda iz slavine

Foto: Goran Kovacic / Pixsell

Nakon uništenja brane u naselju Nova Kahovka, nije trebalo dugo kako bi se posljedice ove katastrofe počele osjećati i na udaljenijim predjelima ratom zahvaćene Ukrajine. Na poluotoku Krimu, koji je iz dnjiparskog rezervoara dobivao veću količinu svojih zaliha vode, stanovnici su se na društvenim mrežama počeli žaliti zbog nestašice i pojave blatnjave vode.

Stanovnici Krima se na društvenim mrežama masovno žale zbog nestašice pitke vode, prenosi NEXTA.

Guverner Krima, Sergej Aksenov, tvrdi kako ne postoji opasnost od poplava i nestašice. Također, dodao je kako su zalihe pitke vode na Krimu dostatne za opskrbu stanovništva.

Posljedice za lokalno gospodarstvo i ekosustav


Infografika Euromaidan Pressa, prikazuje kako velika većina pitke vode na Krimu dolazi upravo iz ovog područja, velikim kanalom koji se proteže od mjesta Nova Kahovka pa sve do grada Kerča.

Sekundarni kanali koji su kasnije izgrađeni, vodom opskrbljuju i velik dio poljoprivrednih nasada na ovom poluotoku. Prekid dotoka vode u opasnost dovodi i ovu granu gospodarstva.

- Uništenje hidroelektrane Kakhovka je strašna tehnogena, ekološka i humanitarna katastrofa, ustvrdio
Anton Gerashchenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova.

- Posljedice rušenja brane HE Kakhovka već su modelirane i nalaze se na videu. Dovedena je u pitanje i budućnost nuklearne elektrane Zaporižja. Voda za hlađenje reaktora dolazi iz Kahovskog rezervoara. O tome je potrebno stručno mišljenje, podsjetio je.

Ustvrdio je kako je ovo ekološka katastrofa ogromnih razmjera.

- To je ekološka katastrofa, deseci tisuća tona ribe i jedinstvena biosfera će umrijeti. Gnijezda milijuna ptica u močvarama duž lijeve obale rijeke Dnjepar su poplavljena. Sjevernokrimski kanal sada će se isušiti i ostat će suh dugo vremena. Ljudi na jugu i na Krimu ostat će bez pitke vode, zaključio je.

Prikaz dotoka pitke vode na poluotok Krim

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!