07:25 / 30.06.2021.

Autor: M.M./Hina/HRT

Posljednji njemački vojnici napustili Afganistan

Njemačka je u Afganistanu imala drugi najveći kontingent vojnika nakon SAD-a

Njemačka je u Afganistanu imala drugi najveći kontingent vojnika nakon SAD-a

Foto: Michael Kappeler / Reuters

Njemačka je povukla svoje posljednje vojnike iz Afganistana i okončala najsmrtonosniju vojnu misiju od Drugog svjetskog rata. 

- Naši posljednji vojnici napustili su večeras Afganistan nakon gotovo 20 godina i na putu su kući, priopćila je njemačka ministrica obrane Annegret Kramp-Karrenbauer. Ovo je kraj povijesnog poglavlja, intenzivne misije koja je testirala Bundeswehr i u kojoj se Bundeswehr dokazao u borbi.

Njemačka vojska je u Afganistanu vodila prve kopnene bitke od kraja Drugog svjetskog rata.

Američki predsjednik Joe Biden i NATO najavili su sredinom travnja da će povući oko 10.000 stranih vojnika iz Afganistana do 11. rujna, 20. godišnjice napada na Svjetski trgovački centar (WTC) u New Yorku, što je bio i povod za misiju.

Njemačka je u Afganistanu imala drugi najveći kontingent vojnika nakon Sjedinjenih Država. U protekla dva desetljeća rasporedila ih je oko 150.000, a mnogi od njih odslužili su više od jedne misije.

U Afganistanu je poginulo 59 njemačkih vojnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!