Posljednji tužitelj s nirnberških procesa, umro u 103. godini

09.04.2023.

09:10

Autor: T.V./HRT/Hina

Benjamin Ferencz, jedan od glavnih tužitelja na nirnberškim procesima

Benjamin Ferencz, jedan od glavnih tužitelja na nirnberškim procesima

Foto: Reuters TV / REUTERS

Benjamin Ferencz, jedan od glavnih tužitelja na nirnberškim procesima, suđenjima nacističkim zločincima nakon Drugog svjetskog rata, umro je u dobi od 103 godine.

Ferencz je progonio njemačke dužnosnike optužene za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine. Među optuženima su bili četvorica zapovjednika specijalne nacističke policijske formacije SS, koja je ubijala bespomoćne žene, muškarce i djecu u okupiranim područjima istočno od Njemačke.

Ferencz je bio posljednji živući tužitelj sa suđenja, prema američkom muzeju posvećenom holokaustu, koji ga je nazvao "predvodnikom potrage za pravdom za žrtve genocida i (s njim) povezanih zločina".

Umro je u petak u ustanovi za njegu u američkoj saveznoj državi Floridi, objavili su američki mediji u subotu, citirajući njegova sina Dona Ferencza.

Ferencz je rođen 1920. u rumunjskoj pokrajini Transilvaniji u obitelji ortodoksnih židova, a s roditeljima je emigrirao u Sjedinjene Američke Države kad je bio dijete. Odrastao je u skromnim uvjetima u New Yorku, a poslije je studirao na Pravnom fakultetu Harvard. Prije nego je ušao u povijest kao tužitelj, kao američki vojnik je prisustvovao oslobođenju nekoliko koncentracijskih logora, čime su otkriveni strašni nacistički zločini. Nije imao ni 30 godina kada je u njemačkom gradu Nuernbergu vodio postupak protiv nacističkih ratnih zločinaca.

Nakon Drugog svjetskog rata, pobjednički saveznici su krajem studenog 1945. započeli suđenje najvišim dužnosnicima nacističkog režima u gradu Nuernbergu, koji je Adolf Hitler namjeravao učiniti središtem svojeg Trećeg Rajha. Hitlerov zamjenik Rudolf Hess i šef njemačkog ratnog zrakoplovstva Herman Goerring bili su među optuženima.

Glavno suđenje završilo je nakon gotovo godinu dana s 12 smrtnih kazni. Nakon glavnog suđenja održana su takozvana naknadna suđenja u Nuernbergu u razdoblju između 1946. i 1949. Bilo je 12 takvih suđenja, a Ferencz je bio glavni tužitelj u jednom koje se usredotočilo na pokretne nacističke eskadrone smrti poznatije kao Einsatzgruppen.

Dvadeset nacističkih dužnosnika proglašeno je krivim za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i sudjelovanje u zločinačkom pothvatu zbog njihove uloge u ubijanju više od milijun ljudi.

Međunarodni sud pravde u Hagu (ICJ), koji je Ferencz nazivao svojom "bebom" nakon što se zalagao za njegovu uspostavu, izrastao je na temeljima događaja na nirnberškom procesu.

- Naučio sam da rat može od inače pristojnih ljudi učiniti masovne ubojice. Sam rat uništava svaki osjećaj za moral, a glorificira se stoljećima, rekao je Ferencz u intervjuu za njemačku agenciju DPA 2020. Apelirao je na mlađu generaciju da slijedi njegov primjer. "Moramo štititi prava, minimalna prava svih ljudskih bića da žive u miru i dostojanstvu u svakoj zemlji. To je moj cilj. Ako dijelite (taj) cilj, uradite što god možete".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!