20:33 / 01.05.2021.

Autor: M.M./HRT/Hina

Postignut napredak u pregovorima o iranskom nuklearnom programu

Postignut napredak u pregovorima o iranskom nuklearnom programu

Postignut napredak u pregovorima o iranskom nuklearnom programu

Foto: Lisi Niesner / Reuters

Pregovarači o iranskom nuklearnom programu sastavili su u Beču izvješće o napretku trećeg kruga pregovora o spašavanju sporazuma iz 2015. i pozvali su na brže napredovanje u nadi da će razgovori uspješno završiti u roku od "tri tjedna", navela je ruska strana. 

- Uspjeh nije zajamčen, ali ni nemoguć, reagirao je jedan europski diplomatski izvor i obećao udvostručiti napore, prenosi agencija France presse.

Predstavnici država koje su i dalje sudionice sporazuma (Iran, Kina, Francuska, Njemačka, Velika Britanija) sastale su se i "obznanile da je ostvaren neosporni napredak", komentirao je na Twitteru ruski veleposlanik Mihail Uljanov koji je prenio "oprezni optimizam".

- Nije određen rok, ali sudionici streme plodonosnom završetku razgovora u roku od oko tri tjedna. Je li to realno? Vidjet ćemo, dodao je.

Tri europske zemlje su izrazile žaljenje zbog sporosti ovotjednih razgovora.

- Imamo puno posla i malo vremena. U tom kontekstu, nadali smo se većem napretku ovog tjedna, naglasili su i objasnili da najkritičnije točke još nisu riješene.

Prošlog tjedna pregovori su "ubrzano nastavljeni na bilateralnoj razini i strane su nastojale ublažiti neslaganja".

JCPOA, engleska kratica za međunarodni sporazum o iranskom nuklearnom programu, treba spriječiti Iran da izradi atomsko oružje, ali je u zastoju od povlačenja Sjedinjenih Država 2018. iz sporazuma i uvođenja ponovnih američkih sankcija Iranu.

U subotu ujutro su se Europljani, Rusi i Kinezi savjetovali s Amerikancima, ali bez Iranaca koji odbijaju susret s američkim izaslanicima, pa se pregovori provode neizravno.

Proces je počeo početkom travnja i bez obzira na napretke, sudionici redovno spominju "složeni zadatak i brojne prepreke".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!