12:53 / 27.01.2020.

Autor: Branimir Farkaš/DJH/HRT

Postoji li korupcija u Švedskoj?

-

-

Foto: - / -

Švedska je u 100 godina moderne povijesti od ruralne poljoprivredne zemlje postala bogato društvo. Njen politički razvitak danas se često uzima kao uzor nekorumpiranosti, transparentnosti, odgovornosti vlasti i solidarnosti.
Sjever Europe se često uzima kao "politički najčišće mjesto u svijetu". Je li sve tako idealno i zašto - nadležne je pitao Branimir Farkaš.

- Netipično tipični Šveđani
- Hrvati u Švedskoj - glumac Slaven Španović


Švedska je u 100 godina moderne povijesti od ruralne poljoprivredne zemlje postala bogato društvo. Važan je u tom smislu njen politički razvitak koji se danas često uzima kao uzor nekorumpiranosti, transparentnosti, odgovornosti vlasti i solidarnosti.

Švedska je treća na popisu 175 zemlja po niskoj razini korumpiranosti, koje godišnje publicira Transparency International. Znači li to da predsjednik švedskog ogranka te međunarodne organizacije nema što raditi?

- Možda je na papiru najniži indeks percepcije korupcije u javnom sektoru ali imamo druge dijelove društva gdje imamo ozbiljne probleme. Nedavno je npr. Ericsson morao platiti 1 milijardu dolara zbog čiste korupcije, imali smo problema i s pranjem novca u bankama. Imamo paradoks, najniži korupcijski indeks u javnom sektoru, ali najveće skandale u posljednje vrijeme, rekao je Ulrik Ashuvud, predsjednik "Transparency international" Švedska.

Ulrik Ashuvud kaže da postoji korupcija i u javnom sektoru naravno, i zato stalno treba biti oprezan i imati otvorene oči, što je upravo zadatak njegovog ureda. Zašto je indeks nizak?

- Zbog transparentnosti, dostupa informacijama, slobodi govora, ali i slobodnim medijima, kazao je Ashuvud.

U Švedskoj već 260 godina zakon propisuje slobodan pristup informacijama. Od 1766 ustavno je pravo građana da zaviruje u svaku transakciju administracije. Otežava li to rad politici ako sve mora biti vidljivo i dostupno sumnji u stvarnom vremenu?

- Nikako, bio sam godinama u administraciji. To nas samo uči da nam knjige moraju biti uredne. nikako ne želimo ništa sakriti, zar ne? Javna informacija omogućuje povjerenje, što je temeljno za dobro funkcioniranje društva, izjavio je.

Kad gledamo iz svog dvorišta, paradoks koji najbolje ilustrira nisku razine percepcije korupcije je taj da Šveđani najviše povjerenja imaju u: poreznu upravu i policiju!

Na pitanje kako bi objasnili strancu zašto u Švedskoj gotovo i nema političke korupcije, Stefan Bygde kaže:

- Mislim da je to zato što nema većih skandala, neki izbije tu i tamo. Ljudi općenito misle da vlada radi u interesu javnosti. Afere uzburkaju duhove, ali to je vrlo rijetko.

Prije oko 20 godina švedska je ministrica podnijela ostavku jer je službenom karticom kupila pelene i jednu čokoladicu, što je postao „slučaj Toblerone". Ulrik je tada radio u državnoj administraciji - u ministarstvu pravosuđa.

- Dogodilo se miješanje privatnog i javnog života, a o tome postoje jasna pravila. Je li ona htjela vratiti novac? Ona ga je naravno vratila, ali ipak je iskoristila službenu karticu, rekao je Ulrik Ashuvud.

U Hrvatskoj političari od lokalne razine na više imaju službene kartice, automobile, odijela. Koje su beneficije imaju švedski političari?

- Nikakve, jako malo. Kad sam bio u vladi, ni ministri nisu imali vozače. No zbog sigurnosne situacije koja se promijenila, sad ih imaju, kazao je Ashuvud.

Uredi parlamentarnih zastupnika su desetak kvadrata, nemaju tajnice, ni zakonskog imuniteta.

- Imamo nisku razinu korupcije, možda nismo ni svjesni koliko nam je dobro. Sustav očito funkcionira. Opći je dojam da je učinkovit i pravedan, kaže Stefan Bygde.

I dalje je moguće vidjeti ministra u javnom prijevozu, što je poznati simbol koji se u Hrvatskoj često spominje, čak i unatoč tome da je najpopularniji švedski premijer Olof Palme- ubijen na ulici.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!