08:38 / 16.02.2018.

Autor: ib/HRT

Postoji li u BiH kamp za obuku Askera?

-

-

Foto: - / -

Profesor Vlado Azinović s Fakulteta političkih znanosti u Sarajevu govorio je o askerima te koliko je BiH zapravo blizu ratnog konflikta zbog sve većih tenzija oko izbornog zakona.
Tko su askeri - riječ je o turskom nazivu za vojnike. I ono najvažnije pitanje je li istina da u Bosni i Hercegovini postoji tzv. kamp za obuku askera, za što postoje i snimke. Koliko je Bosna i Hercegovina zapravo blizu ratnog konflikta zbog sve većih tenzija oko izbornog zakona u toj zemlji. Iz Sarajeva se na tu temu javio profesor Vlado Azinović s Fakulteta političkih znanosti u Sarajevu.

Potvrdio je da u blizini Tešnja u općini Usora, gdje je većinsko hrvatsko stanovništvo, već nekoliko godina postoji sportsko-rekreacijski centar koji se zove Jezero Jelen. "Prostire se na 170 000 četvornih metara. Sadržava Park prirode, zoološki vrt, veliko jezero, adrenalinski i košarkaški park, teniske terene, nogometno igralište", objasnio je.

"Udruga Aske, koja je prošlih dana skrenula pozornost  na svoje djelovanje, a sebe definira kao - udrugu za razvoj pozitivnih fizičkih, tjelesnih i moralnih osobina - boravila je ondje sa svojim članovima od 2 do 3 dana. Oni su sami snimili film koji su postavili na YouTube kako bi izvršili promidžbu svojih aktivnosti.  Ne riječ o nikakvoj obavještajnoj aktivnosti", rekao je.

"Po mom sudu nije problem što se tu radilo, problem je kontekst u kojem se sve ovo događa. Problem je jednog polariziranog, nefunkcionalnog društva i jedne države koja je u jednom unutrašnjem hibridnom konfliktu od samog postizanja Daytonskog sporazuma", istaknuo je. 

"Po mom sudu ovdje je riječ o jednoj vrsti teambuildinga. A ako gledate pažljivije film, vidjet ćete da su su ti dječaci od 7 do 17 godina organizirani u jednu vrstu vjerskog prozelitizma, vjerske poduke koja im se ovdje daje, i da je ostatak aktivnosti ograničen na ono što se događa vani. Ti dječaci nisu previše entuzijastični da zimi sudjeluju u tim aktivnostima. No dobili su čokoladu i ćevape svaki su dan pa dosta nevoljko odrađivali te sportske aktivnosti koje su prikazane kao jedna vrsta vojne poduke iako nemaju oružje", rekao je.

"Mislim da moramo gledati kontekst u kojem se sve ovo događa. Asker je postavio svoj videouradak na YouTube samo nekoliko dana nakon što je kroz središte Banje Luke prodefilitala skupina koja sebe naziva i registrirana je kao "Srpska čast". Ljudi koji su došli iz Srbije osnovali su svoj ogranak u BiH, prodefilirali centrom Banja Luke u crnim majicama, pa se presvukli u svečana odijela i otišli kao gosti u Parlament RS-a i pijuckali šamšpanjac sa zastupnicima i predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom. Nakon toga presvukli su se u maskirne uniforme, njima prodefilirali po Banjoj Luci, dijelili djeci humanitarne paketiće, družili se i otišli", rekao je. "Tako su 1992. u Bjeljini upravo takve formacije, paravojne, Arkanove, koje su došle iz takvog miljea, polukriminalnog - ušle i odradile najprljaviji dio posla u basansko-hercegovačkom ratu. Još su svježa sjećanja i onda današnje pojave moraju izazvati reakciju", smatra.

"Kontekst u kojem se ovo događa dodatno je zakompliciran time što je izborna godina", dodao je.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!