14:11 / 12.01.2021.

Autor: V.K/HIna

Potkraj mandata Trump ide u Teksas pregledati zid na granici

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Američki predsjednik Donald Trump prvi će se put pojaviti u javnosti nakon što su njegovi pristaše upali na Capitol i u Alamu u Teksasu pregledati zaštitni znak svoga mandata, zid na granici s Meksikom.
Američki predsjednik Donald Trump pojavit će se prvi put u javnosti nakon što su njegovi pristaše upali na Capitol i u Alamu u Teksasu pregledati zaštitni znak svoga mandata, zid na granici s Meksikom.

Trumpa su na taj put potaknuli suradnici smatrajući da bi trebao sudjelovati samo na događajima koji podsjećaju na ostavštinu njegova mandata.

Posljednja dva mjeseca potrošio je na neplodne pokušaje obaranja rezultata
predsjedničkih izbora 3. studenoga na kojima je pobijedio Joe Biden.
Ogorčen i nervozan manje od tjedan dana prije nego što preda vlast Bidenu, Trump je u Bijeloj kući sa šačicom bliskih suradnika izoliran od srijede kada su njegovi sljedbenici nasilno upali u zgradu parlamenta. U nemirima je život izgubilo šestero ljudi.

Bijela kuća priopćila je da u posjetu Alamu nema nikakve simbolike. Misija Alamo u San Antoniju bila je poprište slavne bitke iz 1836. kada su Teksašane porazile meksičke snage.

Trump je obećao da će na svoj način zaustaviti ilegalne prelaske granice najavivši još 2016. da će to učiniti podizanjem zida na granici. Glasnogovornik Bijele kuće rekao je da je cilj posjeta obilježiti "završetak gradnje 644 kilometra zida i napore njegove administracije da se reformira propali imigracijski sustav".

Na mnogo mjesta duž tih 644 kilometra još traje gradnja, i to na mjestima na kojima su dijelove strukture podignule bivše administracije. Očekuje se da će Trump ondje dati izjavu o tome što je sve učinio u vezi s ilegalnom imigracijom.

Predsjednik na odlasku suočen je sa zahtjevima demokrata i dijela republikanaca u Kongresu da odstupi s dužnosti. Predsjednica Kongresa Nancy Pelosi želi ga opozvati, a neki zastupnici traže od potpredsjednika Mikea Pencea da za smjenu Trumpa iskoristi 25. amandman američkog ustava.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!