11:10 / 17.06.2018.

Autor: S.M./HRT/Hina

Potpisan povijesni sporazum o imenu Makedonije

Foto: twitter @MajaEUspox

Foto: twitter @MajaEUspox

Foto: - / -

Sporazum bi trebao biti ratificiran u makedonskom parlamentu te prihvaćen na referendumu. Također bi trebao biti ratificiran i u grčkom parlamentu, što je proces koji bi mogao potrajati mjesecima.
Dugotrajni diplomatski spor između Grčke i Makedonije riješen je potpisivanjem sporazuma o promjeni dosadašnjeg službenog imena Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija u novo ime Republika Sjeverna Makedonija. 

Ministri vanjskih poslova Nikos Kotzias i Nikola Dimitrov sastali su se u pograničnom području na obalama Prespanskog jezera kako bi službeno potpisali povijesni sporazum. Pridružili su im se premijeri dviju država, Alexis Tsipras i Zoran Zaev te predstavnici Ujedinjenih naroda i Europske unije.

Od 1991. Atena se protivila da njezin sjeverni susjed nosi ime Makedonija s obzirom na to da se tako zove i njezina regija koja je bila kolijevka carstva Aleksandra Velikog, na što su Grci iznimno ponosni.

Dvojica mladih premijera suočavaju se u svojim zemljama s oštrim reakcijama na postizanje sporazuma o imenu. Alexisa Tsiprasa zagovornici čvrste linije optužili su jučer za izdaju te u parlamentu pokrenuli izjašnjavanje o povjerenju vladi, želeći blokirati sporazum sa Skopljem. Tsipras je sinoć ipak dobio potporu parlamenta, dok su tisuće Grka ispred njega prosvjedovale protiv sporazuma s Makedonijom.

U Makedoniji pak predsjednik Đorge Ivanov prijeti da će staviti veto kako bi blokirao ono što oporbeni protivnici sporazuma kvalificiraju kao kapitulaciju. Zoran Zaev, koji je lani nakon izbora postao makedonski premijer, postavio je kao jedan od važnih prioriteta poboljšanje odnosa s Grčkom, kako bi osigurao put primanju zemlje u Europsku uniju i NATO, što je Atena zbog spora s imenom godinama blokirala. 

Prosvjednici iz obje zemlje najavljuju za danas održavanje prosvjednih skupova u blizini Prespe.

Sporazum bi trebao biti ratificiran u makedonskom parlamentu te prihvaćen na referendumu. Također bi trebao biti ratificiran u grčkom parlamentu, što je proces koji bi mogao potrajati mjesecima. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!