13:10 / 08.05.2022.

Autor: Hina/HRT

Potpredsjednik britanske vlade: Moramo riješiti protokol za Sjevernu Irsku

Dominic Raab

Dominic Raab

Foto: Toby Melville / REUTERS

Potpredsjednik britanske vlade Dominic Raab rekao je u nedjelju da će politička stabilnost Sjeverne Irske biti ugrožena sve dok se ne riješi problem Protokola uspostavljenog nakon brexita za trgovinu između te pokrajine i ostatka Ujedinjenog Kraljevstva.

Na lokalnim izborima za pokrajinski parlament u četvrtak je pobijedila irska nacionalistička stranka Sinn Fein, prvi put u povijesti pokrajine Sjeverne Irske, te je najavila raspravu o ujedinjenju Sjeverne Irske i Republike Irske.


Lokalna vlada u Sjevernoj Irskoj nije bila u punom sastavu od veljače kada je prvi ministar te pokrajine, Paul Givan iz probritanske Demokratske unionističke stranke (DUP) podnio ostavku prosvjedujući protiv Protokola kojim su Europska unija i Velika Britanija dogovorili 2019. režim trgovine nakon izlaska Velike Britanije iz EU-a.


- Jasno je da je stabilnost ugrožena problemima nastalima zbog Protokola o Irskoj i Sjevernoj Irskoj, rekao je Raab koji je ujedno ministar pravosuđa. 


- Sada se fokusiramo na dva elementa - zbližiti stranke, postići stabilnost, ali i 'otključati' probleme nastale zbog Protokola.


Kao pobjednica lokalnih izbora Sinn Fein sada ima pravo predložiti kandidata za dužnost prvog ministra Sjeverne Irske, ali prema mirovnom sporazumu Velikog petka iz 1998. kojim su dokončana desetljeća sukoba u toj pokrajini, u vlasti moraju sudjelovati i probritanske protestantske stranke i irske katoličke stranke.


Problem je nastao jer je probritanska stranka DUP nakon izbora objavila da neće sudjelovati u vladi ako se ne postigne dogovor o trgovini. 


London i Bruxelles mjesecima pokušavaju prevladati zastoj zbog trgovine jer se nakon izlaska Velike Britanije i EU-a zapravo stvorila carinska granica unutar teritorija Velike Britanije, između Sjeverne Irske i ostatka UK-a.


Protokolom o Irskoj i Sjevernoj Irskoj, koji su London i Bruxelles dogovorili nakon brexita, izbjegava se tvrda granica između Republike Irske (koja je teritorij Europske unije) i Sjeverne Irske koja je u sastavu UK-a i prema tome više nije dio EU-a.


Protokolom se tako omogućava neometano funkcioniranje gospodarstva na cijelom otoku i štite svi aspekti Sporazuma na Veliki petak te osigurava cjelovitost EU-ova jedinstvenog tržišta robe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!