Potres magnitude 6,0 na Tajvanu

20.06.2022.

07:21

Autor: M.Š./Hina/HRT

Potres - ilustracija

Potres - ilustracija

Foto: Inked Pixels / PIXSELL

Potres magnitude 6,0 pogodio je u ponedjeljak istočni dio Tajvana, objavila je Američka geološka služba (USGS).

Zasada nema informacija o stradalima ili o šteti.

Potres na procijenjenoj dubini od 10 kilometara zabilježen je u blizini grada Hualiena, objavio je USGS.

- Na tom su području od 1990. godine zabilježena samo dva potresa magnitude veće od 6,0 i jedan blizu te magnitude, rekao je na konferenciji za novinare čelnik Seizmološkog centra tajvanske meteorološke službe Chen Kuo-chang.

- Najplići bio je ovaj današnji, koji je, nagađamo, možda povezan s aktivnostima na rasjedu, napomenuo je Chen, dodavši da ne isključuju mogućnost novih potresa magnitude veće od 5,0 u iduća dva dana.

Potresi su česti na Tajvanu budući da se otok nalazi blizu mjesta dodira dvije tektonske ploče. Taipei obično ne objavljuje upozorenje o mogućem tsunamiju za potrese magnitude manje od 7,0.

Američki USGS procijenio je da opasnost od tsunamija nakon najnovijeg potresa nije velika i da ne bi trebalo biti stradalih ni štete.

Chen objašnjava da je najviše potresa magnitude veće od 6,0 zabilježeno 1999. godine, ukupno 13. Te godine Tajvan je zabilježio i potres magnitude 7,6 koji je odnio najviše ljudskih života, više od 2400, navodi agencija AFP. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!