U potresu magnitude 7 na Solomonskim Otocima oštećene zgrade

22.11.2022.

Zadnja izmjena 08:40

Autor: HRT/V.G./Hina

Potres na Salomonskim otocima

Potres na Salomonskim otocima

Foto: USGS Earthquakes / Twitter

Dva snažna potresa pogodila su u utorak Solomonske Otoke, među oštećenim zgradama je i ona australskog veleposlanstva te Međunarodna zračna luka, a glavni grad Honiara ostao je bez struje.


Prvi potres na dubini od 15 km pogodio je područje 16-ak kilometara jugozapadno od Malanga, objavio je američki geološki institut koji je prvobitno procijenio njegovu magnitudu na 7,3 a zatim smanjio na 7.

Drugi potres, magnitude 6, pogodio je isto područje 30 minuta poslije.

- Zasad nema vijesti o ozlijeđenima, ali krov aneksa zgrade visokog povjerenstva srušio se, što upućuje na to da štete vjerojatno ima u cijelom gradu, rekao je australski premijer Anthony Albanese u parlamentu.

Iz Međunarodne zračne luke Honiara javljaju o šteti na stropu, ali zgrada je netaknuta, navodi Reuters.

I dalje se osjećaju podrhtavanja, rekao je službenik te zračne luke.

Njezino osoblje nastavit će raditi, ali oštećeni dio terminala zatvoren je za putnike.

List Solomon Times izvijestio je da je veći dio Honiare bez struje te da se rade preliminarne procjene štete na dalekovodima.

Meteorološka služba Solomonskih Otoka navodi da nema opasnosti od tsunamija, ali upozorila je na neobične morske struje.

- Ljudima se također savjetuje da budu oprezni jer očekuju se daljnja podrhtavanja, rekao je njezin zaposlenik na društvenim mrežama.

Opskrba električnom energijom prekinuta je na velikom području, a radiodifuzna korporacija Solomonskih Otoka objavila je na Facebooku da su sve radijske usluge isključene.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!