Potres magnitude 7,3 kod Tonge

11.11.2022.

14:40

Autor: T.V./HRT/Hina

Potres magnitude 7,3 kod Tonge

Potres magnitude 7,3 kod Tonge

Foto: - / Shutterstock

Vlada Tonge upozorila je u petak građane da odu u unutrašnjost na višu nadmorsku visinu nakon potresa magnitude 7,3 stupnjeva u moru oko 207 kilometara od glavnoga grada, iako je upozorenje na cunami za Tongu i Američku Samou ukinuto, prenosi Reuters.

Potres se dogodio na dubini od 24,8 kilometara, oko 207 kilometara istočno-jugoistočno od Neaifua, po Američkom geološkom zavodu (USGS).

- Na temelju svih dostupnih podataka opasnost od cunamija od ovog potresa sada je prošla, objavio je američki Pacifički centar za upozoravanje na cunami.

Meteorološka služba Tonge nastavila je upozoravati stanovnike da ostanu u unutrašnjosti i na uzvisinama.

- Molimo vas da ostanete u unutrašnjosti i na uzvisini i slušate radio do daljnjih savjeta. Za pomorce, maknite se od grebena u duboke oceane, stoji na njihovoj Facebook stranici.

U toj južnopacifičkoj naciji živi oko 105.000 ljudi.

U siječnju je erupcija vulkana Hunga Tonga-Hunga Ha'apaija izazvala cunami koji je uništio sela i resorte. Poginulo je najmanje troje ljudi. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!