Neumorna potraga za zarobljenima ispod ruševina u Turskoj i Siriji

16.02.2023.

Zadnja izmjena 19:45

Autor: HRT/IMS

Jandaris, Sirija

Jandaris, Sirija

Foto: Khalil Ashawi / Reuters

Nastavlja se neumorna potraga za preživjelima jedanaesti dan od razornih potresa u Turskoj i Siriji. Iako je nade sve manje, spasilački timovi ispod ruševina i dalje pronalaze preživjele. U Hatayu spasiocima pomažu i rudari. Danas je, nakon 248 sati provedenih pod ruševinama, spašena 17-godišnjakinja. Nažalost, broj poginulih i dalje raste.Potresi su odnijeli više od 42 tisuće života, a oko 100 tisuća je ozlijeđenih. Tursku je posjetio glavni tajnik NATO-a.


- Vjerujte, najsretniji i istodobno najteži trenutak je kad čujemo glas preživjelih pod ruševinama. Teško je jer ih želimo izvući što prije i spasiti, a da ih ne ozlijedimo, kaže rudar Musab Basan, član spasilačkog tima u Hatayu.


- Vojni zrakoplovi iz Nizozemske, Norveške, Velike Britanije i Sjedinjenih Država danonoćno prevoze međunarodnu pomoć u Tursku i obavljaju medicinske evakuacije. Sada ćemo se usredotočiti na obnovu i potporu raseljenim osobama. Zato NATO postavlja privremena naselja, a iskoristit ćemo i mogućnost da sljedećih dana i tjedana u Tursku zrakoplovima dopremimo desetke tisuća šatora, izjavio je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg koji je posjetio Tursku. 

HTV-ova ekipa i dalje je u Adani, gdje napaćeno stanovništvo očajnički treba pomoć. Novinarka HTV-a Tamara Marković javila se iz Adane, ističe da je zdravstvena skrb pod velikim pritiskom.u veliki izazovi u zdrav

- Više od 15 tisuća ozlijeđenih, na bolničkom je liječenju, a više je od 100 tisuća ozlijeđenih. Veliko je to opterećenje za zdravstveni sustav, za medicinsko osoblje i liječnike. U nekim potresom pogođenim gradovima podignute su improvizirane bolnice, u kojima tek dvadesetak liječnika dnevno primi i do tisuću pacijenata, izvijestila je Tamara Marković. 


Dodala je da se ozlijeđeni dovoze i u bolnce u Adani, a neki se potom zrakoplovima prevoze u bolnice u Ankari i Izmiru. 


- U slučaju ovako velikih katastrofa, kazala je, postoji opasnost i od zagađenja vode te je sprečavanje takvog scenarija trenutačno jedan od prioriteta. S obzirom da velik broj ljudi živi i spava u malim prostorima, postoji opasnost i od širenja zaraznih bolesti. U nekim šatorima smješteno je i 15 osoba, a u kongresnim dvoranama spavaju tisuće ljudi, rekla je. 


Podsjetila je da na sjeverozapadu susjedne Sirije već neko vrijeme hara epidemija kolere, pa jug Turske strahuje od prelijevanja zaraze preko granice. 


- Tisuće volontera na terenu već su podijelile milijune toplih obroka, dijele i higijenske potrepštine, postavljaju šatore, a pružaju i psihosocijalnu pomoć. Posebno se radi s djecom kako bi imala što manje traume od strašnih prizora koje vide, izvijestila je novinarka HTV-a iz Adane.  

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!