U Grčkoj potres magnitude 6,2 po Richteru

03.03.2021.

11:49

Autor: M.Š./Hina/HRT

Potres u Grčkoj

Potres u Grčkoj

Foto: Screenshot / EMSC

Potres magnitude 6,2 pogodio je u srijedu Grčku, nedaleko od grada Larisse, objavio je Europski mediteranski seizmološki centar (EMSC), a američki centar UGSS iznio je podatak o 6,3, prenose novinske agencije te dodaju da su stanovnici izašli na ulice.

- Potres je bio na dubini od deset kilometara, stoga će biti puno naknadnih, upozorio je grčki seizmolog Gerassimos Papadopoulos za radio Skai.

Geodinamički institut iz Atene izvijestio je da je epicentar bio 20 kilometara južno od Elassone u središnjoj Grčkoj, koja je blizu grada Larisse, oko 350 km sjeverno od Atene.  Grčki seizmolog Vassilis Karathanasis rekao je za državnu televiziju da se potres osjetio diljem Grčke. 

Lokalne vlasti provjeravaju kolika je šteta, prenosi agencija France Presse te dodaje da su slijedila najmanje tri podrhtavanja, prosječne magnitude 4. Smještena na jugoistoku Europe, Grčka leži na velikim rasjedima i potresi su u njoj česti, osobito u moru, i najčešće nema žrtava.  

Posljednji smrtonosni potres u Grčkoj, magnitude 7, dogodio se 30. listopada 2020. u Egejskom moru između otoka Samosa u Grčkoj i grada Izmira na zapadu Turske.  Dvije mlade osobe poginule su tada na Samosu, a u Turskoj je bilo 114 mrtvih te 1035 ozlijeđenih.

Potres se osjetio i u glavnim gradovima Sjeverne Makedonije, Kosova i Crne Gore, javlja AP.video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!