18:16 / 20.01.2020.

Autor: M.Š./Hina

Potvrđen prijenos novog korona virusa s čovjeka na čovjeka

Foto: REUTERS/Aly Song

Foto: REUTERS/Aly Song

Foto: - / REUTERS

Stručni tim kineske Nacionalne komisije za zdravlje potvrdio je da se dogodio prijenos novog koronavirusa s čovjeka na čovjeka.
Stručni tim kineske Nacionalne komisije za zdravlje potvrdio je da se dogodio prijenos novog korona virusa s čovjeka na čovjeka, objavila je u ponedjeljak kineska državna novinska agencija Xinhua.

Stručni tim potvrdio je također da je zaraženo medicinsko osoblje, navodi se u izvješću.

Voditelj tima Zhong Nanshan kazao je da su se dva slučaja prijenosa koronavirusa s čovjeka na čovjeka dogodila u jugoistočnoj pokrajini Guangdong.

Bolest ima simptome nalik upali pluća, uključujući povišenu temperaturu i probleme s disanjem.

Kineski predsjednik Xi Jinping rekao je u ponedjeljak da će Kina odlučno suzbiti širenje novog virusa od kojeg je u toj zemlji do sada umrlo troje ljudi.

Do sada je prema podacima kineskih vlasti zabilježeno ukupno 217 slučajeva zaraze tim virusom, koji je prvi put otkriven u gradu Wuhanu u središtu zemlje početkom prosinca prošle godine.

Epidemija je izazvala zabrinutost među ostalim i zbog približavanja praznika Kineske nove godine kada stotine milijuna Kineza putuju unutar zemlje, ali i u inozemstvo.

Nova bolest već se pojavila izvan Kine - dva slučaja zabilježena su u Tajlandu, jedan u Japanu i jedan u Južnoj Koreji. Svi su bolesnici podrijetlom iz Wuhana ili su nedavno posjetili taj kineski grad.

Novi virus spada u istu skupinu koronavirusa koji uzrokuju teški akutni respiratorni sindrom (SARS).

U globalnoj epidemiji te bolesti 2002. i 2003. godine umrlo je gotovo 800 ljudi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!