13:44 / 15.12.2020.

Autor: V.K./Hina

Povijesna kazna: Irski regulator kaznio Twitter zbog izlaganja privatnih podataka

Ilustracija: Pixabay

Ilustracija: Pixabay

Foto: - / -

Irski regulator objavio je da je kaznio Twitter globom od 450.000 eura zbog pogreške koja je izložila privatne tvitove.
Irski regulator objavio je da je kaznio Twitter globom od 450.000 eura zbog pogreške koja je izložila privatne tvitove, što je prva takva kazna izrečena američkoj mreži prema novom sustavu Europske unije o zaštiti privatnih podataka.

Prema Općoj uredbi o zaštiti podataka Europske unije (GDPR), irski regulator Data Protection Commission vodeći je regulator za tehnološke divove Twitter, Facebook, Apple i Google u Europskoj uniji, jer sjedišta za Europu imaju u Irskoj.

GDPR je na snazi od 2018. godine, no kazna Twitteru prva je izrečena prema novom sustavu u kojem vodeći nacionalni regulator donosi odluke prije nego što konzultira druge nacionalne regulatore u Europskoj uniji.

Kazna Twitteru odnosi se na "bug" iz 2019. u aplikaciji za android jer je ta pogreška izložila javnosti neke objave korisnika.

Irski regulator, koji je otvorio više od 20 velikih istraga o američkih tehnološkim tvrtkama, ovlašten je izricati kazne za kršenja u iznosu do 4 posto globalnog godišnjeg prihoda tvrtke ili 20 milijuna eura.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!