"Povijesna" rezolucija UN-a za klimatsku pravdu

29.03.2023.

18:49

Autor: V.K./Hina/HRT

Klimatske promjene

Klimatske promjene

Foto: - / Shutterstock

Potaknuta kampanjom Vanuatua koji je među prvima na udaru klimatskih promjena, Opća skupština UN-a usvojila je u srijedu uz aklamaciju "povijesnu" rezoluciju koja poziva da međunarodno pravosuđe razjasni "obveze" država u borbi protiv klimatskih promjena. 

Rezolucija usvojena konsenzusom, koju je sponzoriralo više od 130 zemalja, poziva Međunarodni sud pravde (ICJ) da odgovori na pitanje "obveza država" u zaštiti klime "za sadašnje i buduće generacije", što je "izazov bez presedana od civilizacijskog značenja", kako se naglašava u tekstu.

- Zajedno pišete povijest, rekao je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres, ocijenivši da će, premda neobvezujuće, buduće mišljenje suda UN-a pomoći svjetskim vođama da poduzmu odvažnije i snažnije klimatske mjere koje svijetu tako očajnički trebaju.

Premijer Vanuatua Ishmael Kalsakau istaknuo je da su narodi UN-a poslali jasnu i snažnu poruku ostavivši postrani svoje razlike i odlučivši surađivati u borbi protiv klimatskih promjena.

Vanuatu su upravo poharala dva snažna ciklona u samo nekoliko dana.

Vlada tog arhipelaga pokrenula je tu "povijesnu inicijativu" 2021. nakon kampanje koju su inicirali studenti s Fidžija dvije godine prije.

Stručnjaci UN-a za klimu upozorili su prije tjedan dana da bi globalno zagrijavanje moglo prijeći prag od 1,5 stupnjeva Celzijevih do 2030.-2035. u odnosu prema predindustrijskoj razini, što je određeno Pariškim sporazumom o klimi.

Premda obveze iz Pariškog sporazuma nisu obvezujuće, rezolucija ističe važnost drugih međunarodnih dokumenata poput Opće deklaracije o ljudskim pravima.

- Ova rezolucija stavlja u središte ljudska prava i jednakost među generacijama kad je riječ o klimatskim promjenama - dva ključna elementa koji obično izostaju u dominantnom narativu, rekla je Shaina Sadai, iz think tanka Union for concerned Scientists, u trenutku kada Europski sud za ljudska prava vodi prvi proces protiv država u vezi klime, točnije protiv Francuske i Švicarske.

Ocijenila je da je rezolucija "najvažniji pomak na svjetskoj razini od Pariškog sporazuma" i da predstavlja "vodič" za nacionalne sudove u svijetu kojima se podnosi sve više tužbi protiv država.

Premda mišljenja Međunarodnog suda pravde nisu obvezujuća, imaju veliku pravnu i moralnu težinu i često ih nacionalni sudovi uvažavaju.

Vanuatu i njegove pristaše nadaju se da će mišljenje suda, koje se očekuje za oko dvije godine, ohrabriti vlade da ubrzaju djelovanje, same ili putem tužbi protiv država.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!