20:16 / 26.04.2018.

Autor: I.B./HRT

Povijesni sastanak na vrhu dviju Koreja

-

-

Foto: - / -

Kim Jong-un prvi će put stupiti na teritorij Južne Koreje. U Seulu se akreditiralo 2800 novinara.
Stanovnici Južne Koreje masovno se pripremaju za sutrašnji povijesni događaj kada će se sastati predsjednici dviju Koreja - Moon Jae-in i Kim Jong-un.

Južnokorejski predsjednik dočekat će na granici između dviju država sjevernokorejskog čelnika koji će prijeći crtu razgraničenja kako bi ušao u Južnu Koreju. Kad Kim prijeđe crtu vojnog razgraničenja bit će prvi sjevernokorejski čelnik koji će stupiti na južnokorejsko tlo nakon završetka Korejskog rata prije 65 godina.

U Kimovu čast će se postrojiti počasna garda i svečanost dobrodošlice bit će upriličena na trgu u Panmunjomu, selu na granici gdje će se održati summit i gdje je 1953. potpisano primirje. Dvojica čelnika pješice će se uputiti prema Kući mira u Panmunjomu gdje će se održati službeni razgovori.

Kako bi što više ljudi u toj zemlji vidjelo događaj i povijesno rukovanje, nastava će biti prekinuta; postavljaju se videozidovi i organiziraju svečani prijenosi. U Seulu se akreditiralo 2800 novinara.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, koji je prošle godine posjetio Korejski poluotok, pozdravlja summit dviju Koreja jer je to, kaže, prvi pravi korak prema mirnom rješenju krize. Pozdravio je i odluku Pjongjanga o prestanku testiranja nuklearnog oružja i balističkih raketa, ali i zaključio da je postignutom napretku pridonio - snažni pritisak na Sjevernu Koreju.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!