19:39 / 16.08.2018.

Autor: M.B./HRT

Povjerenik za Genovu ima slobodne ruke

-

-

Foto: - / -

Izvanredno stanje u Genovi znači da će za taj grad premijer Conte imenovati posebnog povjerenika koji će imati slobodne ruke u donošenju određenih odluka.
Nakon rušenja vijadukta u Genovi talijanska vlada proglasila je jednogodišnje izvanredno stanje, a na dan pokopa žrtava u Italiji će biti dan žalosti. Broj mrtvih popeo se na 39, a ozlijeđeno je 16 osoba, od kojih devet teško. Spasilačke ekipe već treći dan tragaju za 10 osoba.

Izvanredno stanje u Genovi znači da će za taj grad premijer Conte imenovati posebnog povjerenika koji će imati slobodne ruke u donošenju određenih odluka kao što je npr. gdje smjestiti obitelji koje su ostale bez domova. Mehanizacija ukljanja ruševine vijadukta i iz razloga jer bi u slučaju velikih kiša obližnja rijeka mogla naići na barijere, izliti se i uzrokovati još jednu tragediju - poplavu.

Hoće li koncesionaru biti oduzeta koncesija još je pitanje. Naime, prvo treba utvrditi je li koncesionar obavljao dužnost zaštite i održavanja vijadukta. Utvrdi li se da je koncesionar izvršio sve svoje obveze, država bi mu trebala isplatiti odštetu od oko 20 mlrd. eura, javlja naš dopisnik iz Rima Silvije Tomašević.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!