12:45 / 14.04.2021.

Autor: Alenka Marina/Dnevnik HTV/HRT/Hina/D.S.

Povlačenje iz Afganistana

Joe Biden

Joe Biden

Foto: Kevin Lamarque / REUTERS

Američki predsjednik Joe Biden danas će objaviti odluku o potpunom povlačenju američkih snaga iz Afganistana. Biden je obećao povući sve američke postrojbe iz te zemlje do sredine rujna.

Američke postrojbe u potpunosti će se povući do 11. rujna. Odluka je u suprotnosti s američko-talibanskim sporazumom kojim je dogovoreno povlačenje svih američkih postrojbi do 1. svibnja ove godine. 


- Predsjednik je dosljedan, smatra da ne postoji vojno rješenje za Afganistan i da smo ondje već predugo, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.


- Postigli smo ciljeve koje smo zacrtali i sada je vrijeme za povratak naših snaga kući, izjavio je danas američki državni tajnik Antony Blinken po dolasku u sjedište NATO-a u Bruxellesu.


- Došao sam ovdje da bismo zajedno s našim saveznicima i s glavnim tajnikom radili na načelu koje smo zacrtali na samom početku: (U Afganistan) ulazimo zajedno i zajedno izlazimo, dodao je Blinken.

Sljedećih ćemo mjeseci tijesno surađivati na sigurnom i koordiniranom povlačenju naših snaga, rekao je.


U Afganistanu su trenutačno oko dvije i pol tisuće američkih vojnika, gotovo zanemarivo u odnosu na 100 tisuća koliko ih je bilo 2011. 


Washington je poslao vojsku u Afganistan kao odgovor na napade 2001. u kojima je poginulo gotovo 3000 ljudi. Dva desetljeća kasnije, stanje u Afganistanu još se nije stabiliziralo, no zato SAD zaustavlja najavljeno povlačenje snaga iz Njemačke, koje je najavio bivši predsjednik Donald Trump.


- Danas sam sretan jer mogu najaviti da ćemo povećati prisutnost američkih snaga u Njemačkoj. Već ove jeseni trajno ćemo preseliti oko 500 američkih vojnika na područje Wiesbadena, potvrdio je američki ministar obrane Austin Lloyd.


 Njemačka je zauzvrat pokazala spremnost na kompromis oko spornog plinovoda Sjeverni tok II, kojim bi se u Njemačku i Europu dopremao ruski plin.


- Pitanje je ima li smisla razmatrati moratorij neposredno prije završetka plinovoda, no čvrsto sam uvjerena da će pitanje o količini isporuke plina ovisiti o ponašanju Rusije, izjavila je njemačka ministrica obrane Annegret Kramp-Karrenbauer.


Američki predsjednik Biden telefonski je razgovarao s Vladimirom Putinom i predložio skori susret. Biden je izrazio potporu ukrajinskom političkom i teritorijalnom integritetu. Pozvao je Moskvu na smirivanje stanja. 


 Na rusko-ukrajinsku granicu od početka godine Rusija dovodi nove snage. Riječ je o najvećoj koncentraciji ruske vojske od 2014. 

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!