18:12 / 10.04.2022.

Autor: Hina/HRT

Povratak hodočasnika u baziliku Svetoga groba u Jeruzalemu

Jeruzalem

Jeruzalem

Foto: LALS STOCK / Shutterstock

Molitve na arapskom i latinskom jeziku odzvanjale su u nedjelju u jeruzalemskoj bazilici Svetoga groba, koju kršćani iz cijelog svijeta, nakon restrikcija uvedenih zbog pandemije koronavirusa, mogu ponovno posjetiti i ondje prisustvovati misi.

Oko 500 vjernika ušlo je u crkvu koja je središte najvažnijega kršćanskog blagdana, jer je ondje Isus, po vjerovanju pokopan i opet je uskrsnuo.


- Nakon dvogodišnjih restrikcija i zatvorenih vrata crkava danas je ovdje normalno, imamo puno hodočasnika i jako smo sretni, rekao je Reutersu latinski jerulazemski patrijarh Pierbattista Pizzaballa.


- Nema boljeg mjesta za proslavu Velikog tjedna, rekao je Joseph Obiajulu (26) iz New Yorka. Izrael je tek nedavno počeo ponovno dopuštati stranim turistima ulazak u zemlju.


Veliki tjedan obično je početak sezone hodočašćenja, no u nedjelju je u crkvi bilo samo dvadesetak posto vjernika u odnosu na broj koji ju je ispunjavao u uobičajenim okolnostima, rekao je franjevački redovnik Atanazije Macora, dodajući da je prije dnevno bilo između sedam i 10 grupa, a sad su u prosjeku samo dvije. 


U Izrael je u 2021. godini ušlo samo oko 400.000 turista, što je golem pad u odnosu na rekordnih 4,55 milijuna posjetitelja u 2019. od kojih je izraelsko gospodarstvo uprihodilo čak 7,2 milijarde dolara.


Povratak inozemnih turista još uvijek nije toliki da bi se u ovome kvartalu posao domaćih stanovnika u potpunosti osovio na noge.


- Prije 20 godina tijekom ovog mjeseca nismo mogli ni spavati od posla. Zaradili bismo gotovo koliko u cijelom ostatku godine, no sada ništa. Zaboravili smo da su blagdani, eto u kolikoj je mjeri loše, tekao je Reutersu Modar Natshe, vlasnik trgovine u Starom gradu.


U bazilici Svetoga (Kristova) groba, smještenoj u zidinama utvrđenog dijela Jeruzalema na mjestu gdje se nalazila Kalvarija ili Golgota, nalazi se Isusova grobnica te mjesto Kristove muke i raspeća.


Bazilikom Svetoga groba odlukom još iz 16. stoljeća zajednički upravljaju predstavnici glavnih triju vjerskih zajednica: franjevačka Kustodija Svete Zemlje kao predstavnik Rimokatoličke Crkve, Jeruzalemski patrijarhat Grčke pravoslavne crkve, Jeruzalemski patrijarhat Armenske Istočne Crkve pravoslavne Crkve, a manji dio prava imaju Kopti, Sirijci i Etiopljani.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!