07:20 / 12.08.2021.

Autor: V.G./HRT/Hina

Požar Dixie postao jedan od najdestruktivnijih u povijesti Kalifornije

Kalifornija

Kalifornija

Foto: David Swanson / Reuters

Veliki požar koji već gotovo mjesec dana hara sjevernom Kalifornijom spalio je još 550 kuća te tako postao jedan od najdestruktivnijih u povijesti te savezne američke države, priopćili su u srijedu lokalni dužnosnici.

Šumski požar Dixie Fire, koji je izbio 14. srpnja u planinama Sierra Nevade, nekih 260 kilometara sjeveroistočno od Sacramenta, drugi je najveći u povijesti Kalifornije. Do srijede navečer pod kontrolom je bilo samo 30 posto požarom zahvaćenog područja.

Dixie, koji je dosad spalio više od 5 tisuća četvornih kilometara, daleko je najdestruktivniji od ukupno 11 šumskih požara koji gore diljem Kalifornije, a s kojima se bori gotovo 10 tisuća gasitelja. Ozlijeđena su dva vatrogasca i jedan civil.


Vatra je do sada uništila više od tisuću obiteljskih kuća i na stotine drugih građevina, a prošli tjedan izgorjelo je i gotovo cijelo središte staroga rudarskog grada Greenvillea, sagrađenog u doba zlatne groznice.

Kalifonija, čiji je vrhunac sezone požara obično u drugom dijelu godine, nalazi se na dobrom putu da ove godine ima više požarom uništenih površina nego prošle godine, koja je bila rekordna.

U protekle tri godine izbilo je pet najvećih požara u povijesti te savezne države, pri čemu je spaljeno više od 25.000 četvornih kilometara i uništeno 3.700 građevina.

Požar Dixie drugi je po veličini, iza prošlogodišnjeg August Complexa. Čini ga nekoliko manjih požara koji su se spojili u vatrenu stihiju.

Očekuje se da će u sljedećim danima temperature premašivati 37,8 Celzijevih stupnjeva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!