13:05 / 17.08.2021.

Autor: M.M./Hina/HRT

Požar ponovno plamti nedaleko od Mostara gdje je jučer gasio kanader

Požar ponovno plamti nedaleko od Mostara

Požar ponovno plamti nedaleko od Mostara

Foto: Braco Selimovic / Pixsell

Požar na području Čabulje između Mostara i Širokog Brijega koji je sinoć gasio hrvatski kanader danas se ponovno rasplamsao, a gasitelji pokušavaju spriječiti da se proširi na šumu te približi kućama, dok je stanje teško i na požarištu kod Jablanice.

- Bez pomoći s neba bilo da su u pitanju kanaderi ili kiša ovo je jednostavno gotovo nemoguće ugasiti, rekli su iz Vatrogasne postrojbe u Mostaru govoreći o požaru na području planine Čabulje iznad Mostara.

To je požarište sinoć pomagao gasiti i hrvatski kanader. No, tijekom jutra se vatra ponovno proširila te guta pred sobom travu, nisko raslinje i makiju. Gasitelji su se rasporedili prema lokalitetu Ošljara i Vlajne kako vatrena stihija ne bi zahvatila šumu i ugrozila kuće.

- Stanje nije jednostavno, a vjetar koji mijenja smjer stvara dodatne probleme, navode gasitelji.

Stanje je teško i u općini Jablanici, gdje se požarište širi prema naselju Donja Jablanica i Komadinovo Vrelo nedaleko od glavne magistralne prometnice M-17 koja povezuje Mostar i Sarajevo.

Zbog strmog brdovitog terena gasitelji su u teškome položaju. Tijekom dana očekuje se dolazak vatrogasaca iz drugih bosanskohercegovačkih gradova.

Aktivan je i požar kod Stoca koji gasitelji također ne mogu staviti pod nadzor zbog toga što gori na miniranome području.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!