Požar progutao tisuće luksuznih automobila na brodu kod Azora

21.02.2022.

12:30

Autor: Hina/HRT

Požar na teretnom brodu koji je prevozio tisuće luksuznih automobila

Požar na teretnom brodu koji je prevozio tisuće luksuznih automobila

Foto: Portuguese Navy / REUTERS

Požar na teretnom brodu koji je prevozio tisuće luksuznih automobila i plutao uz obalu portugalskih Azora jenjava, vjerojatno zato što je ostalo malo toga što još može izgorjeti, rekao je dužnosnik lučke kapetanije.

Brod Felicity Ace, koji je prevozio oko četiri tisuće vozila uključujući automobile marke Porsche, Audi i Bentley, od kojih su neki bili električni s litij-ionskim baterijama, zapalio se usred Atlantskog oceana u srijedu.

Svi članovi posade, njih 22, evakuirani su istoga dana.

- Vatra je utihnula posljednjih sati, rekao je za novinsku agenciju Lusa kapetan najbliže luke na azorskom otoku Faialu Joao Mendes Cabeças.

Istaknuo je kako je vjerojatno ostalo malo zapaljivog materijala.

Cabeças je ranije kazao za Reuters da litij-ionske baterije u električnim vozilima "održavaju požar" i dodao kako je potrebna posebna oprema za njegovo gašenje. Za sada nije jasno jesu li baterije uzrok požara.

Lučki kapetan je kazao da se požar približava spremnicima za gorivo.

- Brinemo se zbog zagađenja jer brod ima velike količine goriva i automobilske baterije, ali za sada ne postoje takva žarišta. Budući da vatra jenjava,  vatrogasni timovi i tehničari mogli bi se ukrcati kako bi se pripremili za usmjeravanje broda prema Europi ili Bahamima, rekao je Cabeças.

Iz Volkswagena, čiji su automobili bili na brodu, nisu potvrdili koliko je ukupno automobila bilo na palubi, a u petak su samo priopćili da čekaju dodatne informacije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!