Požar u Arizoni namjerno izazvao kampist

07:48 / 15.06.2022.

Autor: HRT/Hina/Reuters

Požar u Teksasu

Požar u Teksasu

Foto: Wichita West Fire Department / REUTERS

Vatrogasci su u blizini Flagstaffa, u Arizoni, u utorak treći dan zaredom gasili veliki požar koji se proširio zbog vjetra. Iz stotina obližnjih kuća evakuirani su stanovnici. Vlasti su uhitile muškarca za kojeg se sumnja da je izazvao požar dok je kampirao u tom području, objavio je Reuters.

Požar na plinovodu zahvatio je više od 20.000 hektara otkako je buknuo u nedjelju, nekoliko kilometara sjeverno od Flagstaffa, slikovitog grada s oko 75.000 stanovnika. Od utorka se, navodi se, plamen nastavio širiti uglavnom nekontrolirano, iako su vatrogasni dužnosnici istaknuli da su snažni vjetrovi dovoljno oslabjeli, što omogućuje da u gašenju sudjeluju i kanaderi.

Na vrhuncu opasnosti od požara za ljude iz više od 2100 domova određena je obvezna evakuacija, a potvrđeno je da je najmanje jedna kuća izgorjela.

Prema riječima glasnogovornika ureda šerifa okruga Cococino Jona Paxtona, odredba o obveznoj evakuaciji ukinuta je u utorak, no stanovnici iz oko 350 stanova i dalje su raseljeni.

Vlasti su, inače, naglasile da muškarac koji je uhićen ima 57 godina i kampirao je na tom području. Požar je vjerojatno izazvao tako što je bacao zapaljeni toaletni papir.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!