09:50 / 27.07.2018.

Autor: I.H./HRT/Hina

Požar u Grčkoj podmetnut?

-

-

Foto: - / -

Prema satelitskim snimkama nekoliko je požara izbilo u vrlo kratkom vremenskom razdoblju.
Postoje 'ozbiljne indicije' da je smrtonosni požar koji je u ponedjeljak buknuo istočno od Atene podmetnut, rekao je pomoćnik ministra grčke civilne zaštite Nikos Toskas.

Postavljamo si mnoga pitanja o požaru koji je buknuo na gori Pendeli i proširio se na Mati, grad u kojemu je bila većina od 83 žrtve i neću vam skrivati da su nas ozbiljne indicije navele na pokretanje istrage, kazao je Toskas na tiskovnoj konferenciji koju je održao zajedno s glasnogovornikom vlade Dimitrisom Tzanakopulosom te sa zapovjednicima vatrogasaca i policije.Po riječima Toskasa, prema satelitskim snimkama nekoliko je požara izbilo u vrlo kratkom vremenskom razdoblju. Ne samo da ima indicija, nego i ozbiljnih znakova koji upućuju na kriminalnu aktivnost, dodao je ministar ne navodeći detalje.

Prema ranijim izviješćima, grčka policija istražuje kako je došlo do toga da vatra bukne na tri različite lokacije istodobno. Bolna identifikacija više od 80 poginulih u požaru na istočnoj obali Atene nastavila se u četvrtak dok je tijekom poslijepodneva obližnje područje nakon požara zahvatilo olujno nevrijeme u kojemu je pričinjena znatna šteta, ali zasad nema informacija o žrtvama.Tri dana nakon požara u okolici Matija, s dosad najvećim brojem žrtava u toj zemlji, službeni podaci o broju žrtava i dalje rastu te posljednji podaci govore o 83 poginule osobe. Građani su prozvali ministra obrane, koji, pak, tvrdi da su zbog ilegalne gradnje vatrogasni putovi bili neprohodni.

'Armagedonski' požar u Grčkoj odnio najmanje 80 života - tko je kriv?

Forenzičari pokušavaju identificirati desetke tijela pronađenih na opožarenom području pomoću DNK osoba koje bi im mogle biti u srodstvu. Nadaju se taj posao dovršiti u subotu.

O razmjerima katastrofe svjedoče snimke pogođenih područja prije i poslije vatrene stihije.U Grčkoj je trodnevna žalost, a Vlada je zatražila međunarodnu pomoć. U gašenju su sudjelovale talijanske, njemačke i poljske snage i kanaderi.

Hrvatski Caritas pozvao je hrvatske građane i tvrtke da pomognu stradalnicima požara u Grčkoj, a grčkom Caritasu uputio je 10.000 eura žurne pomoći iz Interventnog fonda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!