17:48 / 02.01.2020.

Autor: I.D./HINA

Požar u njemačkom ZOO-u uzrokovao kineski lampion

Foto: lanur/Pixabay/ilustracija

Foto: lanur/Pixabay/ilustracija

Foto: - / -

Tri žene odgovorne su za katastrofu u kojoj je stradalo 5 orangutana, 2 gorile i čimpanza, šišmiši i ptice.
Kineski lampion koji su 60-godišnja majka i njezine dvije kćeri pustile u zrak na novogodišnjoj proslavi, uzrokovao je požar u njemačkom zoološkom vrtu u kojemu su uginuli deseci životinja, uključujući osam velikih čovjekolikih majmuna, objavile su vlasti.

Policija u Krefeldu, blizu granice s Nizozemskom, rekla je da su tri žene odgovorne za katastrofu u kojoj je stradalo 5 orangutana, 2 gorile i čimpanza, šišmiši i ptice.

Same se prijavile policiji

Žena je na internetu kupila 5 lampiona, koji su zabranjeni u većini Njemačke već više od desetljeća. Vjerovala je da su dozvoljeni za doček Nove godine, rekao je glavni istražitelj Gerd Hoppmann u četvrtak na konferenciji za medije.

- Vidio sam mnogo ljudskih trupala, rekao je Hoppmann. No, bio sam zatečen koliko izgorena trupla velikih majmuna nalikuju na ljudska, rekao je Hoppmann.

Ženama prijete optužbe za uzrokovanje požara iz nehaja. Kazniti ih se može novčano ili do 5 godina zatvora.

Leteći kineski lampioni su od papira i funkcioniraju na principu toplog zraka koji se grije plamenom na dnu.

Mnogo je ljudi u srijedu, a mnogi od njih u suzama, donosilo plišane igračke pred zoološki vrt postavljajući ih ispod natpisa "Zašto?" ili "Mrtvi zbog Novogodišnjeg hira", prenosi agencija dpa.

Taj zološki vrt s oko 1000 životinja privuče svake godine više od 400.000 posjetitelja.

Njemačka udruga za zaštitu životinja odmah je zatražila zabranu vatrometa u blizini zoo-a i životinjskih farmi.

- Požar je užasan dokaz dramatičnih posljedica po životinje, a koje su moguće zbog "nekontroliranih proslava", objavila je udruga.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!