Preko 50 mrtvih u požaru tvornice u Bangladešu

09.07.2021.

08:48

Autor: M.M./Hina/HRT

Požar u tvornici u Bangladešu, troje mrtvih, deseci ranjenih

Požar u tvornici u Bangladešu, troje mrtvih, deseci ranjenih

Foto: Mohammad Ponir Hossain / Reuters

Pedeset i dvije osobe smrtno su stradale u požaru koji je zahvatio tvornicu za preradu hrane blizu Dhake, glavnog grada Bangladeša.

Vatrogascima je trebalo gotovo 20 sati da ugase požar koji je jučer poslijepodne izbio u šestokatnoj tvornici Hashem Food and Beverage Limited u vlasništvu Grupe Sajeeb, rekao je vatrogasni dužnosnik Abdullah Al Arefin.

Arefin je rekao da su tijela 49-orice radnika pronađena na četvrtom katu zgrade. Još se treba pretražiti peti i šesti kat, dodao je.

Tvornica se nalazi 25 kilometara istočno od Dhake te je proizvodila sokove, bezalkoholna pića i druge prehrambene proizvode.

Arefin je rekao da su hitne službe spasile najmanje 25 radnika koji su uspjeli pobjeći na krov čim je izbio požar. No četvrti kat bio je zaključan lokotom, zbog čega su radnici tamo ostali zarobljeni i naposljetku izgubili život.

Radnici koji su preživjeli izjavili su za televiziju da su vrata bila zaključana lokotom iz sigurnosnih razloga, a zaštitari su ih odbili otvoriti bez naredbe vlasnika.

- Mogli smo ih spasiti, da su uspjeli doći do krova, rekao je Arefin, dodavši da je požar progutao cijelu zgradu.

Policajac Zayedul Alam rekao je da su mnogi radnici uspjeli pobjeći od požara na svoju ruku.

U tvornici je bilo barem 1000 radnika kad je izbio požar čiji uzrok još uvijek nije poznat.

Požari su u Bangladešu relativno česti zbog nepoštivanja sigurnosnih standarda.

Najmanje 70 ljudi smrtno je stradalo u veljači 2019. u ogromnom požaru koji je poharao stambene zgrade u Daki, gdje su bile ilegalno pohranjene kemikalije.

U travnju 2013. odjevna tvornica Rana Plaza srušila se poput kućice od karata, usmrtivši najmanje 1138 radnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!