12:56 / 24.08.2018.

Autor: HRT

Požari oko Berlina

Foto: pixabay, ilustracija

Foto: pixabay, ilustracija

Foto: - / -

U Berlinu policija u južnim dijelovima grada građanima preporučuje da ne otvaraju prozore.
Zbog požara koji bjesne 50-ak kilometara jugozapadno od Berlina evakuirano je nekoliko sela, a gašenje otežavaju ostaci streljiva u tlu na području na kojem su nekad bili vojni poligoni Varšavskog pakta.

Gašenje otežava činjenica da se možemo kretati i gasiti samo s označenih puteva i ne možemo ulaziti svuda u šumu, rekao je glasnogovornik vatrogasaca.

Na području pogođenom požarom u vrijeme bivše Istočne Njemačke (DDR) su se nalazili vojni poligoni na kojima su vježbale postrojbe Varšavskog pakta. Otada su mnogi dijelovi tla zagađeni zaostalim streljivom.

U četvrtak navečer je zbog požara koji je zahvatio oko 400 hektara evakuirano oko 500 stanovnika tri sela u pogođenom području. Mi smo već doživjeli nekoliko velikih šumskih požara u ovom području, no ovo su nove dimenzije, rekao je Michael Knape, gradonačelnik Treuenbrietzena, jednog od mjesta u blizini požara.

Policija, prema vlastitim navodima, požar drži pod kontrolom na mjestima na kojima prijeti naseljenim mjestima. Dim od šumskog požara u saveznoj pokrajini Brandenburg proširio se i na obližnje gradove Berlin i Potsdam.

U Berlinu policija u južnim dijelovima grada građanima preporučuje da ne otvaraju prozore. Sjeveroistočni dio Njemačke je najteže pogođen sušom koja ovdje vlada već mjesecima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!