13:37 / 20.02.2020.

Autor: V.K./Hina

Pozitivan učinak koronavirusa na okoliš - smanjenje emisije ugljikova dioksida

Foto: arhiva HRT

Foto: arhiva HRT

Foto: - / HRT

Epidemija koronavirusa koja je paralizirala kinesko gospodarstvo, ima pozitivnu ulogu kada je posrijedi okoliš.
Epidemija koronavirusa koja je paralizirala kinesko gospodarstvo, ima pozitivnu ulogu kada je posrijedi okoliš, s obzirom na to da se emisija ugljikova dioksida u zadnja dva tjedna u Kini smanjila za najmanje 100 milijuna tona. 

Kina: Novih 114 smrtnih slučajeva uzrokovanih koronavirusom
Najveća studija o koronavirusu: bolesni i stariji najugroženiji

To je gotovo šest posto globalne emisije u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Rezultati su to studije što ih je u srijedu objavio finski Centar za istraživanje energije i čistog zraka (CREA).

Brzo širenje novoga koronavirusa, koji je u Kini usmrtio više od 2000 i zarazio preko 74.000 ljudi, rezultiralo je padom potražnje za ugljenom i naftom te posljedično, padom emisije ugljikova dioksida, pokazali su rezultati istraživanja objavljeni na britanskoj internetskoj stranici Carbon Brief.

U protekla dva tjedna dnevna proizvodnja električne energije u elektranama na ugljen bila je na četverogodišnjoj razini, u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, dok je proizvodnja čelika potonula na petogodišnji minimum, otkrili su znanstvenici.

Kina je najveći svjetski uvoznik i potrošač nafte, no njezina je proizvodnja u rafinerijama u središnjoj pokrajini Shandong pala na najnižu razinu od jeseni 2015. godine, navodi se u izvješću.

Gospodarska aktivnost u Kini se obično povećava nakon blagdana koji slijede nakon kineske Nove godine, a ove je godine započela 25. siječnja. No, vlasti su ove godine u mnogim dijelovima zemlje blagdane produljile za tjedan dana, nastojeći spriječiti širenje epidemije zadržavanjem stanovnika u kućama.

- Mjere za suzbijanje širenja koronavirusa rezultirale su smanjenjem proizvodnje od 15 do 40 posto u ključnim industrijskim sektorima, stoji u izvješću.

Na ovaj se način vjerojatno u posljednja dva tjedna za četvrtinu ili više smanjila emisija CO2. To je razdoblje u kojemu bi se u uobičajenim okolnostima ekonomske aktivnosti nastavile nakon kineskih novogodišnjih praznika.

Ekolozi upozoravaju da je smanjenje tek privremeno.

- Nakon što se koronavirus smiri, vrlo ćemo se vjerojatno suočiti s pojačanom proizvodnjom kojom će se nastojati kompenzirati gubici, rekao je Li Shuo, savjetnik za politiku kineskoga Greenpeacea. 

- Ovo je, nažalost, provjeren uzorak, naglasio je.

U međuvremenu je i emisija dušikova dioksida, nusproizvoda izgaranja fosilnih goriva u vozilima i elektranama, u Kini pala za 36 posto u tjednu nakon novogodišnjih praznika u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, rezultati su drugoga CREA-ina istraživanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!